Na hlavný obsah

Matovič sa ospravedlnil za slová o Zakarpatskej Ukrajine

Svojím výrokom spôsobil diplomatický škandál.

Matovič sa ospravedlnil za slová o Zakarpatskej Ukrajine
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Premiér Igor Matovič (OĽANO) sa na sociálnej sieti twitter vo štvrtok (4. 3.) ospravedlnil za výrok o Zakarpatskej Ukrajine. Priznal, že išlo o neprimeranú reakciu.

„Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutnosťou. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za svoju neprimeranú reakciu, ktorá by mohla podkopať ich spravodlivé úsilie,“ napísal Matovič. „Slovensko je váš priateľ,“ doplnil v azbuke.

Matovič v utorňajšej (2. 3.) relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Rusku sľúbil, so žartom odvetil: „Zakarpatskú Ukrajinu.“ K tomu následne dodal: „Nič som nesľuboval, len som sa snažil zabezpečiť vakcínu.“

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si v stredu (3. 3.) v súvislosti s Matovičovým vyjadrením predvolalo slovenského diplomata, aby mu prednieslo protest. Od slovenského premiéra tiež žiadalo oficiálne ospravedlnenie.

Svojmu ukrajinskému rezortnému partnerovi Dmytrovi Kulebovi sa za slová predsedu slovenskej vlády ešte v stredu ospravedlnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko