Na hlavný obsah

Matovič: Za ľudí sa nechali vlákať do Sulíkovej hry. Urobí všetko pre to, aby povalil vládu

Tvrdí, že sa snažil prehovárať aj poslancov OĽANO.

Matovič: Za ľudí sa nechali vlákať do Sulíkovej hry. Urobí všetko pre to, aby povalil vládu
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) v štúdiu RTVS. Foto: RTVS

Premiér Igor Matovič (OĽANO) si myslí, že minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík urobí všetko pre to, aby rozbil koalíciu a povalil vládu. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy (6. 3.) na Rádiu Slovensko.

„Presne takisto, ako urobil pred desiatimi rokmi všetko pre to, aby padla vláda Ivety Radičovej. Ja, samozrejme, urobím všetko pre to, aby som mu tento plán prekazil. Akýmkoľvek spôsobom,“ vyhlásil premiér.

Naopak, v prípade strany Za ľudí, ktorá taktiež volá po rekonštrukcii vlády, Matovič zlý úmysel nevidí. „Tí ľudia to myslia naozaj úprimne a dobre so Slovenskom. Nechali sa vlákať do hry pána ministra hospodárstva a SaS.“ Matovič tvrdí, že Sulík sa snaží kontaktovať jeho poslancov a poslancov z ostatných strán a nahovára ich, aby podporili predčasné voľby.  „Jedna vec je komunikácia voči médiám a druhá vec je to, čo komunikuje ostatným koaličným partnerom,“ povedal Matovič na margo toho, že Sulík opakovane zdôraznil, že predčasné voľby odmieta.

Akú motiváciu pre predčasné voľby by jeho koaličný partner mal, premiér nevie. Myslí si, že Sulíka k tomuto kroku lákajú aj aktuálne preferencie strany SaS. „Obávam sa, že tam nejde iba o tie percentá. Mnohí ľudia chcú, aby toto obdobie čistiek a zabezpečovania spravodlivosti čím skôr skončilo. Obávam sa, že minister hospodárstva hrá aj v prospech týchto ľudí,“ vyhlásil Matovič.

Dodal, že posledné dni pred médiami nevystupoval, lebo nechcel reagovať na Sulíka, ktorý mu v stredu (3. 3.) na vláde „viac minút vulgárne nadával.“

„Týždeň robím všetko pre to, aby som zabezpečil to najkľúčovejšie, čo nám v tejto situácii môže pomôcť, a to sú vakcíny pre ľudí. Žiadne konflikty som nevyvolával. Ľudia si povedia, komu záleží na ochrane života a zdravia, a kto chce silou-mocou politikárčiť,“ poznamenal.

Odvolať Krajčího by bolo nefér

Premiér naďalej stojí za ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Myslí si, že jeho odvolanie by bolo „mimoriadne nefér.“ Krajčí si podľa neho zaslúži veľkú pochvalu za to, že pomohol zabezpečiť 2 000 000 vakcín Sputnika V.

„Namiesto toho, aby sme ho pochválili, ľudia sa tešia vakcíne, politici by ho najradšej zarezali. Príde mi absurdné, aby človek, ktorý bojoval za ľudí, bojoval za lockdown a opatrenia, aby teraz niekto, kto bojoval proti tým opatreniam, na neho ukazoval prstom,“ obhajoval ministra. Poznamenal, že šéf rezortu zdravotníctva „je obeťou správania koaličného partnera, ktorý chce svoju vinu zhodiť na neho.“

Rovnako nevidí dôvod na vyslovenie nedôvery voči jeho osobe. A ani si nemyslí, že na poste premiéra skončí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko