Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva reaguje na kritiku plánu obnovy: Cieľom je zvýšiť kvalitu

Plánované investície by sa nemali týkať len štátnych zariadení.

Ministerstvo zdravotníctva reaguje na kritiku plánu obnovy: Cieľom je zvýšiť kvalitu
Na snímke sa lekárka stará o pacienta v nemocnici. Foto: TASR/AP

Cieľom Plánu obnovy a odolnosti SR pre oblasť zdravotníctva je radikálne zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Pre súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva je totiž pacient ústredným bodom snaženia. V reakcii na piatkovú (26. 3.) kritiku plánu obnovy zo strany zástupcov odborných a pacientskych organizácií to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Slovenské zdravotníctvo bolo dlhé roky zle riadené a tunelované. Výdavky nemocníc presahovali príjmy, výsledkom bola ich chronická zadlženosť, kopiace sa faktúry po lehote splatnosti a nespokojnosť zdravotníkov,“ uvádza sa v stanovisku.  

„Pravidlá boli nastavené tak, že namiesto zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti a efektívnosti, bolo na prvom mieste uspokojovanie niekoľkých hráčov, ktorí na zdravotníctve bezohľadne profitovali. Výsledkom je napríklad to, že dôležitý ukazovateľ odvrátiteľných úmrtí je dlhodobo nad priemerom EÚ. Inými slovami, na Slovensku zbytočne umierajú ľudia, ktorých by kvalitné zdravotníctvo dokázalo zachrániť,“ dodáva rezort zdravotníctva, ktorý odmieta spochybňovanie plánu obnovy.

„Reštart nášho zdravotníctva znamená, že sa dajú do pohybu reformy a investície. V organickom prepojení reforiem a investícií, ktoré obsahuje plán obnovy, je cesta ku kvalitnému a ekonomicky udržateľnému zdravotníctvu.“

Ministerstvo konštatuje, že z plánovaných reforiem a investícií budú mať úžitok pacienti i samotní zdravotníci bez ohľadu na to, v akej právnej forme poskytujú zdravotnú starostlivosť. Napríklad investície do nových ambulancií sa majú týkať výhradne súkromných ambulancií, keďže tie sú v súkromných rukách.

Odborníci z rezortu zdravotníctva zároveň rokujú s kolegami z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a so zástupcami Európskej komisie o ďalších zdrojoch na výstavbu zdravotníckych zariadení z nového eurofondového obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko