Na hlavný obsah

Mjanmarskí vojaci zabíjali vo viacerých mestách, počet obetí narástol na 90

Armáda v sobotu oslavovala Deň ozbrojených síl.

Mjanmarskí vojaci zabíjali vo viacerých mestách, počet obetí narástol na 90
Záber z pondelkových (22. 3.) protestov. Muži nesú zraneného demonštranta. Foto: SITA/AP

Mjanmarské médiá hovoria o sobote (27. 3.) ako o najkrvavejšom dni protestov od vojenského prevratu zo začiatku februára. Vojaci pri zásahoch proti účastníkom protestov na viacerých miestach krajiny zabili približne 90 ľudí, informoval portál Myanmar Now. Európska únia, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty nové vraždenie odsúdili.

Mjanmarčania v sobotu znovu vyšli do ulíc, zatiaľ čo junta, ktorá sa k moci dostala 1. februára prevratom, oslavovala vojenskými prehliadkami Deň ozbrojených síl. Protesty trvajú od prevratu z 1. feburára a Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) tvrdí, že pri nich prišlo doteraz o život vyše 320 ľudí.

Myanmar Now uviedol, že v sobotu ľudia umierali na 40 miestach Mjanmarska. Japonská agentúra Kjódó s odvolaním sa na mjanmarské miestne médiá napísala, že medzi mŕtvymi sú aj deti vrátane jedného päťročného. Najviac obetí je v druhom najväčšom meste krajiny Mandalaj, v neďalekej Sakainskej oblasti a v obchodnom centre Mjanmarska Rangúne. Niektoré zdroje hovoria o 93 mŕtvych, ale AAPP zatiaľ tieto vysoké čísla nepotvrdila.

Junta avizovala, že je pripravená proti novým protestom zasiahnuť, keď v piatok (26. 3.) štátna televízia vyzvala mladých ľudí, aby sa nevystavovali riziku, že budú pri streľbe zasiahnutí do hlavy alebo do chrbta.

„Tento deň bude zaznamenaný ako deň hrôzy a hanby. Zabíjanie neozbrojených civilistov vrátane detí je neobhajiteľné,“ uviedol zastupiteľský úrad EÚ v Rangúne na svojom twitterovom účte. Britské veľvyslanectvo uviedlo, že „vraždy svedčia o tom, aké sú priority junty“.

Líder barmskej vojenskej vlády generál Min Aun Hlain v sobotu v naživo vysielanom prejave vyhlásil, že armáda je pripravená „spojiť sa s celým národom na ochranu demokracie“. „Násilnosti, ktoré ohrozujú stabilitu a bezpečnosť a ktoré sú vyvolané presadzovaním požiadaviek, sú neprijateľné,“ povedal.

Vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa ozbrojených síl sa zúčastnilo 8 000 vojakov a prítomný bol tiež námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin.

Armáda bola podľa generála Hlaina nútená prevziať moc vzhľadom na „nelegálne činy „ líderky Aun Schan Su Ťij a jej strany Národnej ligy pre demokraciu. Liga zvíťazila v minuloročných voľbách nečestne a na základe podvodov, vyhlasuje armáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet