Na hlavný obsah

Na Slovensku pribudol ďalší prípad juhoafrickej mutácie koronavírusu

Britský variant naďalej dominuje.

Na Slovensku pribudol ďalší prípad juhoafrickej mutácie koronavírusu
Testovanie na koronavírus. Foto: TASR

V poslednom týždni bol na Slovensku laboratórne potvrdený jeden prípad juhoafrického variantu koronavírusu. V sobotu (13. 3.) o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Tento týždeň sme spolu s našimi partnermi z Univerzity Komenského sekvenovali 111 pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska, pričom sa nám podarilo pripraviť 94 genomických sekvencií. V jednom prípade bol potvrdený juhoafrický variant, v šiestich český variant a až v 87 prípadoch britský variant pandemického vírusu,“ uviedol RNDr. Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že v tomto potvrdenom prípade ide o muža, ktorý priletel z pracovnej cesty zo Somálska a po návrate išiel priamo do domácej izolácie. „Osoba má jeden úzky kontakt zo spoločnej domácnosti. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia sú zabezpečené,“  povedal Mikas.

Doposiaľ je na Slovensku laboratórne potvrdených celkovo 8 prípadov juhoafrickej mutácie koronavírusu. Všetky osoby boli v zahraničí a po návrate do krajiny išli priamo do karantény. ÚVZ SR dodáva, že v tejto chvíli sa šírenie juhoafrickej mutácie na území Slovenska nepreukázalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko