Na hlavný obsah

Nemecko pošle do Brazílie 80 pľúcnych ventilátorov. V krajine zlyháva zdravotníctvo

Brazílčanom pomôžu v boji s novou vlnou koronavírusu.

Nemecko pošle do Brazílie 80 pľúcnych ventilátorov. V krajine zlyháva zdravotníctvo
Zdravotnícky personál sa stará o pacientov s ochorením COVID-19 na improvizovanej JIS vybudovanej v športovej hale na okraji Sao Paula, 4. marca 2021. Foto: SITA/AP

Nemecké armádne letectvo dopraví 80 pľúcnych ventilátorov do Brazílie, ktorá zápasí s novou vlnou epidémie ochorenia COVID-19 a s ňou spojeným kolapsom zdravotníctva. Prístroje podľa agentúry DPA dostane amazonská metropola Manaus. V jej nemocniciach v januári došiel kyslík a tamojšie zdravotníctvo sa prakticky zrútilo.

Vojenský airbus A310 MRTT odletí v piatok (19. 3.) z Kolína nad Rýnom, nasledujúci deň pristane v Manause, viac ako dvojmiliónovej metropole brazílskeho štátu Amazonas. Ventilátory poskytne zo svojich zásob nemecké ministerstvo zdravotníctva.

Zdravotnícky systém je na kolenách

Brazília je jednou z krajín najhoršie postihnutých pandémiou. V noci na štvrtok (18. 3.) oznámila 90 303 nových potvrdených prípadov koronavírusu. Bol to doteraz najvyšší denný prírastok v tejto krajine s 210 miliónmi obyvateľov. Súčasne evidovala 2 648 ďalších úmrtí, čo je druhá najvyššia denná bilancia od začiatku pandémie. Celkovo sa v juhoamerickej krajine infikovalo koronavírusom už takmer 11,7 miliónov osôb, z toho 284 775 zomrelo. V oboch prípadoch ide po Spojených štátoch o druhý najvyšší údaj na svete.

Aj mimo Manaus sa brazílsky zdravotnícky systém nachádza na hrane kolapsu, miestami už skolaboval. Neustále sa rozrastá zoznam miest, kde sa úplne vyčerpala kapacita lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti a kde stovky ľudí čakajú na zákrok lekárov.

Prezident Jair Bolsonaro, ktorý od začiatku epidémie nebezpečenstvo koronavírusu zľahčoval a v súčasnosti spochybňuje aj zmysel očkovania proti ochoreniu COVID-19, odmieta sprísniť opatrenia v obave z negatívnych dosahov na ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet