Na hlavný obsah

Okolo Sputnika V sa šíria zbytočné klamstvá, tvrdí premiér

Nákup ruskej vakcíny je podľa neho v súlade so zdravým rozumom.

Okolo Sputnika V sa šíria zbytočné klamstvá, tvrdí premiér
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) prichádza na tlačovú konferenciu k nákupu vakcíny Sputnik V. Foto: TASR

Nechajte na ľudí, či sa touto vakcínou dajú zaočkovať, je to len a len ich slobodná vôľa, uviedol na utorkovej (2. 3.) tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽANO).

Vyhlásil, že nákup Sputnika V spôsobil zbytočné vnútrokoaličné turbulencie. Poukázal na to, že strana Za ľudí, ktorá v súčasnosti vyjadruje nespokojnosť, sa v minulosti vyjadrila, že zazmluvnenie a nákup ruskej vakcíny je v kompetencii a na zodpovednosti ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Z tohto dôvodu preto podľa neho nemôže nikto ani jeho ani ministra obviňovať z toho, že konali svojvoľne.

„Zaznieva aj argument, že čo to bol za pofidérny a tajný nákup. Pravda je taká, že zmluva bola podpísaná až v sobotu (28. 2.) večer, čiže vopred nemalo zmysel zásadne oznamovať, kedy bude podpísaná,“ dodal Matovič, ktorý sa obával, že v prípade skoršieho informovania by sa zdvihla vlna odporu, ktorá by mohla odradiť ruskú stranu od podpisu zmluvy.

Pozrite si viac o reakciách politikov na nákup vakcíny v reportáži RTVS:

Vakcína ako každá iná

Matovič považuje za nepodstatné, odkiaľ vakcína pochádza a vyjadrenia ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) o tom, že je nástrojom hybridnej vojny, považuje za nešťastné. „Je to úplne rovnaká vakcína, ako všetky iné. Mali by sme konečne prestať rozmýšľať nad tým, odkiaľ táto vakcína pochádza,“ povedal s tým, že ak by účinnú vakcínu vyrábali v Severnej Kórei, tak by ju nakúpil aj odtiaľ.

Odmietol aj tvrdenia bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý vyhlásil, že nákup z Ruska sa podaril práve vďaka jeho vplyvu v tejto krajine. „Ľudia, s ktorými sme rokovali, o Andrejovi Dankovi netušia. S touto témou a s touto objednávkou nemá tento pán nič spoločné,“ dodal. Nákup ruskej vakcíny je podľa premiéra v aktuálne pandemickej situácii v súlade so zdravým rozumom aj s verejným záujmom a rôzne vyjadrenia nespokojnosti koaličných poslancov považuje za zbytočné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko