Na hlavný obsah

Papagáj odchovaný Amerikou. Sestra Kim Čong-una sa pustila do juhokórejského prezidenta

Riadi sa logikou amerických zločincov, povedala.

Papagáj odchovaný Amerikou. Sestra Kim Čong-una sa pustila do juhokórejského prezidenta
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un a jeho sestra Kim Jo-Čong. Foto: TASR/AP

Kim Jo-čong v utorok (30. 3.) kritizovala juhokórejského prezidenta Mun Če-ina za komentár k situácii na Kórejskom polostrove po tom, čo KĽDR minulý týždeň odpálila dve balistické strely. Sestra vodcu KĽDR Kim Čong-una označila lídra susedného štátu za „papagája odchovaného Amerikou“, píše agentúra AFP.

„Údiv nad nehanebnosťou“

Severná Kórea v stredu (24. 3.) v prvom teste od januárového nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkcie odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu, ktoré dopadli do Japonského mora. Juhokórejský prezident následne uviedol, že obe krajiny na Kórejskom polostrove by sa spoločne s USA mali usilovať o pokračovanie dialógu. Mun Če-in v prejave výslovne nespomenul test striel.

„Len ťažko môžeme potlačiť údiv nad jeho nehanebnosťou,“ citovali vplyvnú sestru Kim Čong-una severokórejské médiá. Mun Če-in, ktorého ani raz nenazvala menom a neoznačila oficiálnou funkciou, je podľa nej „papagáj odchovaný Amerikou, ktorý sa riadi logikou amerických zločincov.“

„Rozzúrený pes Biden“

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie vyjadrilo nad vyhlásením z Pchjongjangu silné poľutovanie a dodalo, že obe krajiny by mali za každých okolností dodržiavať aspoň minimálne „pravidlá slušného správania“.

Nie je to prvýkrát, čo sa Severná Kórea uchýlila k podobnej forme urážok svojich súperov na medzinárodnom poli, píše agentúra AP. Bidena v roku 2019 označila tamojšia oficiálna tlačová agentúra KCNA za „rozzúreného psa, ktorého je potrebné umlátiť palicou.“ V roku 2017 Kim vtedajšiu hlavu Spojených štátov Donalda Trumpa nazval „vyšinutým“ a dodal, že „toho senilného amerického starca skrotí ohňom.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet