Na hlavný obsah

Po troch útokoch na masážne salóny v Atlante a okolí hlásia osem mŕtvych

Incidenty má zrejme na svedomí jeden páchateľ.

Po troch útokoch na masážne salóny v Atlante a okolí hlásia osem mŕtvych
Na snímke policajt na mieste streľby v Atlante. Foto: SITA/AP

Po utorkovej streľbe (16. 3.) v troch masážnych salónoch v Atlante a jej okolí zomrelo najmenej osem ľudí, prevažne žien ázijského pôvodu. Podľa hovorcu polície je veľmi pravdepodobné, že za útokmi stál rovnaký páchateľ. Vyšetrovatelia po hodinách pátrania a naháňačke zatkli 21-ročného podozrivého na juhozápade štátu Georgia, píšu americké médiá.

Útočník vtrhol v utorok okolo 17.00 h (22.00 h SEČ) do masážneho salónu v meste Acworth v okrese Cherokee asi 50 kilometrov od Atlanty, kde postrelil päť ľudí. Dvaja zomreli na mieste, ďalších troch previezli záchranári do nemocnice, dvaja z nich však neskôr svojim zraneniam podľahli. Miestna polícia nekomentovala pohlavie ani etnický pôvod obetí.

Asi o 50 minút neskôr prišla polícia do masážneho salónu na severovýchode Atlanty, odkiaľ hlásili vlúpanie. Policajti na mieste našli tri mŕtve ženy, zrejme zastrelené. Pri obhliadke miesta činu sa dozvedeli o ďalšej streľbe v masážnom salóne, ktorý leží oproti cez ulicu. Tam našli jednu mŕtvu ženu. Šéf atlantickej polície povedal o obetiach, „že by to mohli byť Aziatky“.

Rétorika politikov

Agentúra AP poznamenala, že Spojenými štátmi v poslednom čase zmieta vlna útokov proti Američanom ázijského pôvodu, ktorá súvisí s epidémiou covidu-19 v krajine. Viacerí odborníci pripisujú rastúcu agresivitu voči príslušníkom tejto menšiny rétorike niektorých politikov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa, ktorí napríklad opakovane nazývajú koronavirus „čínskym vírusom“. Prvé nakazenie sa objavilo na konci roka 2019 v čínskom meste Wu-chan.

Podozrivého Roberta Aarona Longa, ktorého polícia neskôr zadržala asi 240 kilometrov južne od Atlanty, zachytili bezpečnostné kamery, ako prichádza k salónu v Acworthe len niekoľko minút pred útokom. Polícia následne uviedla, že sa objavil aj na záznamoch obstaraných krátko pred útokmi v salónoch v Atlante.

Preventívne hliadky

Hovorca atlantickej polície preto vyhlásil, že podľa doposiaľ dostupných dôkazov je „extrémne pravdepodobné, že náš podozrivý je ten istý, ako ten z okresu Cherokee, ktorý je vo väzbe“.

Policajné zbory z oboch miest činu sa teraz snažia súvislosť útokov potvrdiť, incident vyšetruje tiež Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Polícia v oblasti tiež preventívne vyslala hliadky do všetkých podnikov podobných tým, ktoré boli napadnuté. „Celá naša rodina sa modlí za obete týchto strašných násilných činov,“ uviedol vo vyjadrení republikánsky guvernér Georgie Brian Kemp.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet