Na hlavný obsah

Prezidentka je pre ľudí najdôveryhodnejšia, najmenej dôverujú vláde

Oproti minulému roku si mierne polepšili súdy.

Prezidentka je pre ľudí najdôveryhodnejšia, najmenej dôverujú vláde
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Najväčšiu dôveru spomedzi slovenských inštitúcií opäť získala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Už niekoľko mesiacov si udržuje takmer identickú mieru dôvery. Vyjadrili jej ju takmer dve tretiny z 1 003 respondentov prieskumu agentúry MEDIAN SK vykonaného v období medzi 12. a 18. marcom 2021.

Rovnakú mieru dôvery – 63 %, získala v prieskume aj armáda. Nasledujú orgány a predstavitelia samospráv (56 %) a polícia (42 %). Trojicu najmenej dôveryhodných inštitúcií tvoria súdy (23 %), parlament (19 %) a vláda. Poslednej menovanej vyjadrilo dôveru len 17 % respondentov.

Prezidentka si podľa prieskumu v porovnaní s januárom 2021 a septembrom 2020 udržuje takmer identickú dôveru obyvateľov. Podobne je to aj v prípade armády a polície.

Dôvera vlády a parlamentu od septembra klesá, obom inštitúciám aktuálne dôveruje len do 20 % opýtaných. Súdy si v porovnaní s minuloročným septembrom mierne polepšili, kým v septembri 2021 im dôverovalo len 16 % opýtaných, v marci 2021 im vyjadrilo dôveru 23 % respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko