Na hlavný obsah

Remišová: Riešením krízy sú predčasné voľby alebo odchod Matoviča aj Sulíka

V aktuálnej situácii vidí len dve riešenia.

Remišová: Riešením krízy sú predčasné voľby alebo odchod Matoviča aj Sulíka
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR

Podpredsedníčka vlády a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vyhlásila, že konflikt medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) naďalej trvá a na riešenie aktuálnej koaličnej krízy vidí len dve riešenia. „Rokovania dospeli do takého stavu, že momentálne vidím dve riešenia. Prvé riešenie sú predčasné voľby, ktoré by viedli k dlhotrvajúcemu chaosu. Druhým riešením je odchod Richarda Sulíka aj Igora Matoviča z tejto vlády,“ uviedla v diskusnej relácii na TA3.

Vládna kríza prepukla pred takmer dvoma týždňom, keď Sulík vyhlásil, že nastal čas hovoriť o rekonštrukcii vlády. O riešeniach krízy rokovali vo všetkých stranách. Menší členovia kolície SaS a Za ľudí otvorene komunikovali personálne požiadavky, predčasne voľby však odmietli. Najčastejšie sa spomínala výmena ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Skloňovala sa však aj výmena na poste premiéra. Hnutie Sme rodina malo vlastne požiadavky, na personálnych zmenách však netrvalo

V hnutí OĽANO deklarovali, že stoja za ministrom zdravotníctva aj za predsedom vlády. Krajčí na tlačovej konferencii vo štvrtok (11. 3.) oznámil, že skončí ako šéf rezortu. Premiér ale následne dodal, že pôjde o postupné odstupovanie a na ministerstve bude istý čas dvojvládie, kým Krajčí odovzdá agendu nástupcovi. Napokon povedal, že k jeho odstúpeniu dôjde až po tom, ako sa na Slovensku začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Krajčí ale v piatok (12. 3.) ráno oznámil, že nechce byť dôvodom pádu vlády, a preto podal demisiu neodkladne.

Premiérove vyhlásenia o postupnom odchode Krajčího obnovili rokovania koaličných lídrov, ktoré mali byť jeho odstúpením po viac ako týždeň trvajúcej vládnej kríze ukončené. Sulík v súvislosti so štvrtkovou tlačovou konferenciou Krajčího a Matoviča v piatok uviedol, že sa po nej koaliční partneri opäť ocitli v bode nula a premiér prakticky zrušil dohodu, ktorú týždeň tvorili. Vyhlásil, že strana SaS cez víkend prehodnotí situáciu a o výsledku diskusie bude informovať na tlačovej konferencii v pondelok (15. 3.)

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko