Na hlavný obsah

Sagan absolvoval prvé preteky v sezóne, do top 10 sa nezmestil

Triumfoval Van Aert.

Sagan absolvoval prvé preteky v sezóne, do top 10 sa nezmestil
Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil v druhej desiatke v stredajšej (10. 3.) prvej etape pretekov Tirreno-Adriatico v Taliansku. Klasifikovali ho na 11. mieste. Víťazom sa v záverečnom dramatickom špurte stal Belgičan Wout van Aert. Slováka v závere pohltil pelotón a o prvenstvo nebojoval.

Pre rodáka zo Žiliny a jazdca tímu Bora-Hansgrohe išlo o premiérové preteky v rámci aktuálnej sezóny. Mladší z bratov Saganovcov nedávno prekonal koronavírus aj so súrodencom Jurajom či ďalším slovenským cyklistom Erikom Baškom. Pre ochorenie COVID-19 sa posunul plánovaný začiatok ročníka, ktorý Peter Sagan pôvodne plánoval v posledný februárový víkend (27. – 28. 2.) na klasikách v Belgicku.

Úvodná časť Tirrena sa odohrala v okolí Lido di Camaiore, etapa mala najmä rovinatý charakter, no v jej začiatku na jazdcov čakala aj horská prémia Pitoro (2,7 km, 7,4 %), ktorú museli absolvovať trikrát. Od začiatku sa odtrhli šiesti pretekári Samuele Rivi, Vincenzo Albanese, Guy Niv, Jan Bakelants, Simone Velasco a Mattia Bais, ktorí si postupne vypracovali trojminútový náskok. Ten sa postupne skresával a 80 km pred cieľom bol už iba 70-sekundový. Na čele zostali už iba piati, keď sa odpojil Bakelants a zaradil sa do pelotónu. Ten s ubiehajúcimi kilometrami ukrajoval z medzi a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. Dvadsať kilometrov pred cieľom boli na čele už iba dvaja pretekári Bais a Rivi, pred zvyšok mali náskok necelú minútu.

Pelotón pohltil celodenný únik asi jedenásť kilometrov pred cieľom, v dramatickom finiši napokon uspel Van Aert tesne pred Calebom Ewanom, Saganovi sa nepodarilo vybojovať si výhodnú pozíciu a do záverečného šprintu sa nedostal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport