Na hlavný obsah

SIS je pripravená poskytnúť prezidentke súhlas na zbavenie mlčanlivosti Pčolinského

Tiež plánuje poskytnúť stanovisko verejnosti.

SIS je pripravená poskytnúť prezidentke súhlas na zbavenie mlčanlivosti Pčolinského
Na snímke bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Slovenská informačná služba (SIS) je podľa stanoviska pripravená poskytnúť prezidentke Zuzane Čaputovej súhlas na oslobodenie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského od povinnosti mlčanlivosti. Tiež predloží všetky relevantné informácie o aktuálnej situácii Osobitnému kontrolnému výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS. Mimoriadne zasadnutie výboru bolo zvolané na pondelok 15. marca.

„Vzhľadom na medializáciu okolností spojených s oslobodzovaním od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského SIS ubezpečuje, že je v súlade so zákonom pripravená okamžite poskytnúť prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ako orgánu oprávnenému na rozhodovanie o jeho oslobodení, svoje súhlasné stanovisko,“ objasnila hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

SIS zároveň považuje za nevyhnutné poskytnúť aj verejnosti svoje stanovisko vo veci oslobodenia od povinnosti zachovávať mlčanlivosť o utajovaných skutočnostiach. Plánuje tak urobiť po tom, ako relevantné informácie predloží osobitnému kontrolnému výboru.

Prezidentka v piatok (12. 3.) informovala, že zatiaľ nedostala žiadosť o pozbavenie povinnosti mlčanlivosti šéfa SIS, ktorého vo štvrtok (11. 3.) zadržala Národná kriminálna agentúra. Jeho obhajkyňa Eva Mišíková následne v piatok uviedla, že Pčolinskému záväzok mlčanlivosti komplikuje výpoveď. Prokuratúra však konštatovala, že Pčolinský sa má právo vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na vzatie do väzby Pčolinského z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov.

ŠTS bude rozhodovať o návrhu prokurátora v nedeľu (14. 3.). Sudca pre prípravné konanie začne s neverejným výsluchom o 10.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko