Na hlavný obsah

Strana Za ľudí je naďalej proti očkovaniu neregistrovanými vakcínami

Konanie premiéra je absurdné, uviedla Remišová.

Strana Za ľudí je naďalej proti očkovaniu neregistrovanými vakcínami
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR

Koaličná strana Za ľudí trvá na svojom postoji a je proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo akoukoľvek neregistrovanou vakcínou. Vyhlásila to predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová.

„Nákup vakcín je v kompetencii ministra zdravotníctva a nesie za to plnú zodpovednosť, rovnako aj za prípadné následky. Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie,“ reagovala Remišová na konanie premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý v pondelok (1. 3.) podvečer privítal na košickom letisku prvú dodávku ruskej vakcíny Sputnik V.

Vicepremiérka nepovažuje za správne, aby sa občania Slovenskej republiky očkovali neregistrovanou vakcínou, „pri ktorej Európska lieková agentúra nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť.“ Remišová zdôraznila, že aj v strane Za ľudí im záleží na zdraví občanov a na tom, aby sa mohli dať zaočkovať. Dôležité je ale podľa nej použiť vakcíny, pri ktorých bola preverená ich bezpečnosť a účinnosť.

Poznamenala, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) odmietal očkovať registrovanou vakcínou Astra Zeneca starších ľudí aj napriek tomu, že Európska lieková agentúra aj Svetová zdravotnícka organizácia očkovanie bez obmedzenia veku povolili. „Minister zdravotníctva však vakcínu schválenú celým tímom odborníkov pre všetky vekové kategórie tvrdohlavo odmietal a je zodpovedný za viac ako stotisíc starších ľudí, ktorí dnes mohli byť riadne zaočkovaní registrovanou vakcínou,“ zdôraznila.

Remišová dodala, že rozhodnutie ministra zdravotníctva udeliť výnimku vakcíne Sputnik V iba prehlbuje chaos v celom systéme očkovania.

Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval v pondelok z košického letiska, kde priviezli prvú dodávku. Minister zdravotníctva Krajčí potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Začať by sa mohlo najskôr o dva týždne. Strana Za ľudí vetovala uznesenie vlády o nákupe vakcíny Sputnik V na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo 18. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko