Na hlavný obsah

Sulík sa pripravuje na odchod, na vláde sa už rozlúčil

SaS vo vláde pod Igorom Matovičom neostane.

Sulík sa pripravuje na odchod, na vláde sa už rozlúčil
Na snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Podľa podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) nič nenasvedčuje tomu, že by sa Igor Matovič (OĽANO) chystal odísť z postu predsedu vlády. Je preto pripravený na to, že do budúcej stredy (24. 3.) podá demisiu on aj ďalší dvaja ministri za SaS – školstva Branislav Gröhling a zahraničných vecí Ivan Korčok.

„Dnes som sa poďakoval kolegom za tento rok spolupráce,“ povedal po stredajšom (17. 3.) rokovaní vlády, na ktorom sa rozlúčil s ostatnými členmi kabinetu. „Sme pripravení na rokovania, sme pripravení hľadať akýkoľvek možný kompromis, ale nie sme pripravení byť vo vláde, ktorú vedie Igor Matovič, pretože na to nemá osobnostné, manažérske ani komunikačné predpoklady,“ zopakoval.

Potvrdil, že ak Matovič neodstúpi z pozície predsedu vlády, SaS odchádza. To znamená, že z vlády odídu traja ministri za túto stranu a zároveň SaS vypovie koaličnú zmluvu. Podľa Sulíka totiž odmietajú dlhšie znášať spoluzodpovednosť za kroky, ktoré vláda prijíma. „Ak sa nič neudeje, tak budúci týždeň tak, ako som avizoval, podávajú ministri za SaS demisiu prezidentke. Ako sa to skončí, budem vedieť o niekoľko dní, vidím to ale tak, že k tomu dôjde. Podáme ju všetci do 24. marca, ale neviem, či naraz, alebo postupne,“ priblížil.

Štýl vládnutia je podľa Sulíka chaotický

Ako príklad vládnutia, s ktorým sa ako strana dlhšie nestotožňujú, uviedol návrh rezortu zdravotníctva, ktorý v stredu na vládu predložila štátna tajomníčka ministerstva Jana Ježíková. Na základe neho má štát prevziať zodpovednosť za škody, ktoré vzniknú nezaregistrovanou vakcínou. O návrhu členovia kabinetu vopred nevedeli a Sulík ho komentoval s tým, že „až tak to v poriadku nie je“. Dodal, že tento návrh neschválili a ešte ho budú môcť zmeniť. „Toto je ten typický choatický štýl vládnutia,“ podotkol.

Opätovne sa prerušilo aj rokovanie o e-karanténe. Nefunkčnosť tohto opatrenia rok od začiatku pandémie Sulík vníma ako zlyhanie exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), ktorý ho mal zaviesť už dávno. „Prešiel rok, odkedy sme vo vláde a stále sa hľadajú dôvody, prečo niečo nejde a nemôže fungovať,“ upozornil.

Na rokovanie sa nedostal ani univerzálny odškodňovací zákon, ktorého cieľom bolo odškodnenie prevádzok postihnutých koronakrízou. Ministerstvo hospodárstva ho pritom na rokovanie vlády predkladalo už viackrát, vždy neúspešne. „My týmto spôsobom likvidujeme slovenský maloobchod. Reťazcom sa darí ako nikdy predtým, ale tie sú väčšinou zahraničné,“ dodal s tým, že aj toto je jeden z dôvodov, pre ktorý SaS nechce dlhšie byť vo vláde Igora Matoviča.

Vláda schválila núdzový stav

Kabinet schválil ďalšie predĺženie núdzového stavu, ktoré musí ešte odsúhlasiť parlament. Núdzový stav je opäť vynútený len preto, lebo množstvo iných úloh bolo zanedbaných. Tak je možné, že núdzový stav schválime (v NR SR, pozn.) s pripomienkou, že toto je naposledy, alebo sa naši poslanci rozhodnú inak,“ uzavrel Sulík s tým, že k tomu ešte zasadne poslanecký klub strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko