Na hlavný obsah

Taliani pre údajnú špionáž vyhostia dvoch ruských diplomatov

Moskva sľúbila recipročnú odpoveď.

Taliani pre údajnú špionáž vyhostia dvoch ruských diplomatov
Talianska polícia - ilustračné foto. Foto: SITA/AP

Taliansko okamžite vyhostí dvoch ruských diplomatov v súvislosti s podozrením zo špionáže, oznámil v stredu (31. 3.) minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Polícia v utorok (30. 3.) večer zadržala kapitána talianskeho námorníctva pri tajnej schôdzke s jedným z vojenských diplomatov ruského veľvyslanectva. Zatknutie sa uskutočnilo v momente, keď taliansky dôstojník odovzdával ruskému diplomatovi tajné informácie, píšu svetové agentúry. Ruské ministerstvo zahraničia vyjadrilo nad udalosťou poľutovanie.

Di Maio napísal, že obvinenia zo špionáže sú veľmi vážne. „Ruskému veľvyslancovi sme odovzdali dôrazný protest talianskej vlády,“ uviedol. Podľa denníka Corriere della Sera musí krajinu opustiť ruský dôstojník, ktorého pristihli na schôdzke s talianskym kapitánom a jeho priamym nadriadeným na ruskom veľvyslanectve v Ríme.

https://twitter.com/Atlantide4world/status/1377222247895687168

Moskva sľúbila recipročnú odpoveď, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na výroky ruských zákonodarcov. Samotné ministerstvo zahraničia v hlavnom meste federácie vyjadrilo nad vyhostením ruských diplomatov z Talianska poľutovanie a podľa agentúry TASS dodalo, že o možných odvetných opatreniach bude informovať neskôr.

Kremeľ prostredníctvom prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova ubezpečil, že si chce zachovať s Talianskom dobré vzťahy. „Dúfame, že pozitívny a konštruktívny charakter rusko-talianskych vzťahov bude pokračovať a bude zachovaný,“ povedal podľa agentúry AFP. Tá súčasne pripomenula, že pri podobných aférach, ktoré sa odohrali v Bulharsku, Českej republike, Holandsku a Rakúsku, postupovalo Rusko symetricky, teda vyhostilo rovnaký počet diplomatov druhej krajiny.

Kapitána Talianskeho námorníctva obvinili z prezrádzania utajovaných skutočností a je vo väzbe. Podľa medializovaných správ mal Rusku poskytnúť dokumenty z generálneho štábu týkajúce sa talianskej armády aj NATO. Za špionáž dostával od ruskej rozviedky peniaze, tvrdí polícia. Na vyšetrovaní sa podieľali aj talianske tajné služby.

Podľa spomenutého denníka ide o jeden z najvážnejších incidentov v Taliansku od konca studenej vojny. Situácia ale nie je pre talianske bezpečnostné zložky úplne bezprecedentná. V auguste minulého roka bol vo Francúzsku zatknutý dôstojník pre podozrenie, že odovzdával Rusom dôverné informácie pri pôsobení na veliteľstve NATO v Neapole. V roku 2016 zatkla talianska polícia vysokopostaveného dôstojníka portugalských tajných služieb pri schôdzke s ruským diplomatom v Ríme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet