Na hlavný obsah

Účinnosť vakcíny od AstraZenecy je 79 %, tvrdí spoločnosť po testovaní v USA

Štúdie sa zúčastnili 32 000 dobrovoľníkov.

Účinnosť vakcíny od AstraZenecy je 79 %, tvrdí spoločnosť po testovaní v USA
Na snímke balíky vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca je 79 percent, uviedla v pondelok (22. 3.) britsko-švédska farmaceutická spoločnosť na základe tretej fázy testovania vakcíny v Spojených štátoch. Americkej štúdie sa zúčastnilo 32 000 dobrovoľníkov, dve tretiny dostali vakcínu a jedna tretina placebo. Očkovaní v rámci štúdie nevykazovali žiadne ťažkosti, kontrolná komisia sa zameriavala najmä na riziká krvných zrazenín a trombózy.

AstraZeneca uvádza, že v prevencii závažného priebehu ochorenia a hospitalizácie je vakcína účinná na 100 percent. Očkovacia látka vykázala rovnaké výsledky u ľudí všetkých vekových skupín i etník. Účinnosť u ľudí nad 65 rokov je 80 percent a táto štúdia je prvá, ktorá zahŕňala túto vekovú skupinu, uvádza agentúra AP.

Minulý týždeň niekoľko štátov Európskej únie dočasne pozastavilo používanie vakcíny pre obavy z vedľajších účinkov vrátane krvných zrazenín. Európska agentúra pre lieky však následne uviedla, že podľa jej zistení je vakcína bezpečná a väčšina krajín očkovanie opäť obnovila.

Vakcínu od spoločnosti AstraZeneca už schválila a používa päťdesiatka štátov po celom svete. Oznámené výsledky sú prvým z krokov pre podanie žiadosti o schválenie na pôde amerického liekového regulátora FDA, píše agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet