Na hlavný obsah

USA sa pridali k EÚ, uvalili sankcie na predstaviteľov mjanmarskej polície a armády

Dôvodom je násilné potláčanie pokojných demonštrácií.

USA sa pridali k EÚ, uvalili sankcie na predstaviteľov mjanmarskej polície a armády
Protivládny demonštrant zdvíha ruku počas večerného zhromaždenia v Rangúne 14. marca 2021. Účastníci zhromaždenia si pripomínali obete zásahov bezpečnostných síl pri protestoch. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili v pondelok (22. 3.) sankcie na šéfa mjanmarskej polície a vysokého predstaviteľa tamojšej armády pre brutálne represie proti pokojným demonštrantom. Informovala o tom agentúra AFP.

Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na šéfa mjanmarskej polície Than Hlaina a generálporučíka Aun Soa. Podľa ministerstva sú obaja zodpovední za použitie smrtiacej sily voči demonštrantom protestujúcim proti februárovému vojenskému prevratu v Mjanmarsku. Sankcie bránia Američanom obchodovať s týmito osobami, ktorým USA zároveň na svojom území zmrazia akékoľvek aktíva.

Na snímke príbuzní smútia pri tele 15-ročného chlapca, ktorého zastrelili bezpečnostné zložky. Chlapec sa nezúčastňoval protestov, zabili ho pred jeho domom v meste Mandalaj.

Ministerstvo financií USA poznamenalo, že na začiatku protestov bezpečnostné sily nepoužívali proti demonštrantom smrtiacu silu. Odkedy sa ale Than Hlain stal 2. februára šéfom polície a námestníkom ministra vnútra, „barmská polícia sa dopustila brutálnych násilných činov proti prodemokratickým demonštrantom,“ uvádza sa v správe.

Aun So je podľa amerických úradov zase zodpovedný za nasadenie vojakov proti demonštrantom, voči ktorým zakročili pomocou zbraní a taktiky používanej na bojiskách. To podľa amerického rezortu financií demonštruje, že „smrtiaca sila bola proti protestujúcim použitá plánovaným, premysleným a koordinovaným spôsobom“. Sankcie sa tiež týkajú dvoch pechotných divízií zapojených do potlačenia protestov, pripomína AFP.

Európska únia v pondelok uvalila sankcie na 11 predstaviteľov Mjanmarska, prevažne vrcholných predstaviteľov armády zodpovedných za februárový vojenský prevrat v krajine a za násilné zásahy voči demonštrantom. Desať z 11 osôb, na ktoré sa vzťahuje zmrazenie majetku a zákaz cestovania do krajín EÚ, patrí medzi vysokopostavených členov mjanmarskej armády vrátane jej hlavného veliteľa Min Aun Hlaina a jeho zástupcu. Sankcie sú tiež namierené voči šéfovi tamojšej volebnej komisie, ktorý sa podieľal na anulovaní vlaňajších parlamentných volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet