Na hlavný obsah

Mjanmarsko má za sebou „najkrvavejší deň“ protestov proti vojenskému prevratu

Bezpečnostné zložky údajne zabili 38 ľudí.

Mjanmarsko má za sebou „najkrvavejší deň“ protestov proti vojenskému prevratu
Na snímke demonštranti protestujúci proti vojenskému prevratu v krajine utekajú pred slzným plynom polície polície a vojakov v Mandalay v Mjanmarsku v stredu 3. marca 2021. Foto: TASR/AP

Mjanmarské bezpečnostné sily strieľali v stredu (3. 3.) na viacerých miestach do protestujúcich ľudí. Vyslankyňa OSN v Mjanmarsku označila tento deň za „najkrvavejší deň“ od minulomesačného vojenského prevratu v tejto juhovýchodnej ázijskej krajine, pretože bolo zabitých až 38 ľudí.

Mjanmarsko zažíva ťažké obdobie od 1. februára, keď armáda zosadila a zadržala civilnú líderku Aun Schan Su Ťij. Ukončila tým desať rokov trvajúci experiment krajiny s demokraciou a vyvolala každodenné masové protesty ľudí.

Medzinárodný tlak silnie: západné mocnosti znovu zavádzajú sankcie voči generálom a Británia vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby sa v piatok 5. marca zišla na mimoriadnom zasadnutí.

Zásahy armády sú stále tvrdšie

Vojenská junta však ignoruje celosvetovú kritiku situácie v Mjanmarsku a na povstanie ľudí reaguje čoraz väčším násilím.

„Len dnes zomrelo 38 ľudí. Od začiatku prevratu máme teraz už vyše 50 mŕtvych a mnohí sú zranení,“ povedala novinárom vyslankyňa OSN Christine Schranerová Burgenerová.

Pôvodné informácie hovorili o 18 obetiach stredajšej streľby, neskôr ich pribudlo ďalších 20. Bezpečnostné zložky strieľali do protestujúcich bez akejkoľvek výzvy a upozornenia, tvrdia svedkovia z miesta demonštrácií.

„Dnes bol najkrvavejší deň od prevratu,“ poznamenala, ale neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti – ani o mŕtvych.

Vyslankyňa vyzvala OSN, aby podnikla proti generálom „veľmi dôrazné kroky“. Dodala, že sa s nimi rozprávala a generáli odsúdili vyhrážanie sankciami.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet