Na hlavný obsah

Veterné hromadné preteky najlepšie zvládla Tandrevoldová a berie malý glóbus

Slovenky v závode neštartovali.

Veterné hromadné preteky najlepšie zvládla Tandrevoldová a berie malý glóbus
Na snímke nórska biatlonistka Ingrid Landmark Tandrevoldová s malým krištáľovým glóbusom za preteky s hromadným štartom. Foto: SITA/AP

Nórska biatlonistka Ingrid Landmark Tandrevoldová triumfovala v záverečnej ženskej súťaži Svetového pohára 2020/2021. V nedeľných (21. 3.) hromadných pretekoch na 12,5 km vo finále SP vo švédskom Östersunde prekvapujúco zvíťazila s náskokom 6,9 sekundy pred Bieloruskou Dzinarou Alimbekavovou a slávila premiérový triumf v kariére. Zároveň si zabezpečila malý krištáľový glóbus za mass preteky. Tretia skončila Nemka Franziska Preussová (+11,1).

Favoritky vo veterných pretekoch zlyhali. Už istá držiteľka veľkého glóbusu za celkové víťazstvo Tirill Eckhoffová z Nórska musela absolvovať až osem trestných okruhov a finišovala na siedmej priečke (+29,2). Slovensko nemalo v pretekoch zastúpenie. Hoci Ivona Fialková obsadila v sobotnej stíhačke 7. miesto, nekvalifikovala sa do nedeľnej súťaže na základe bodov v celkovom hodnotení SP. V konečnom poradí jej so ziskom 58 bodov patrí 61. miesto, jej sestra Paulína obsadila so 118 bodmi 52. priečku.

Štart pretekov museli pre silný vietor posunúť z 13.00 na 15.30 h. Vietor však aj tak výrazne ovplyvnil súťaž a spravil z nej lotériu. Od úvodu sa držali na čele favorizované severanky, v streľbe sa im však vôbec nedarilo. Eckhoffová musela po prvej ležke bežať dva trestné okruhy. Na prvej položke strieľala čisto a najrýchlejšie Češka Markéta Davidová, ktorá sa tak dostala do vedenia pred Taliankou Dorotheou Wiererovou a Nórkou Emilie Ägheim Kalkenbergovou. Na druhej ležke raz minuli Davidová i Wiererová, čo využila Ukrajinka Julia Džimová. Ako jediná z pretekárok vybielila v dvoch streľbách všetky terče a ujala sa vedenia. Totálne pohoreli Francúzky, líderka disciplíny Julia Simonová bola po 7 km s deviatimi trestnými okruhmi a vyše trojminútovým mankom na poslednej priečke. Davidová v prvej stojke minula až štyri terče, Wiererová iba dva, vďaka čomu sa držala v popredí. Po tretej streľbe sa na čelo posunula Alimbekavová, ktorá mala na Talianku 13-sekundový náskok. Nórky úplne zlyhávali a začalo sa črtať prekvapenie. Na druhej stojke Alimbekavová netrafila tri terče, ale napriek vetru strieľala rýchlo a po absolvovaní trestných okruhov stále viedla. Na druhé miesto sa už posunula Tandrevoldová, tretia bola Preussová. Tandrevoldová vystupňovala tempo a zakrátko Bielorusku predstihla. Nórka napriek piatim trestným okruhom mala v závere dostatok síl a došla si po víťazstvo, Alimbekavová uhájila druhú priečku pred Nemkou.


 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport