Na hlavný obsah

Vzali im osobné odklady a mzdu museli odovzdávať. Polícia odhalila moderné otroctvo

Vyšetrovanie priviedlo medzinárodný tím do Krompách.

Vzali im osobné odklady a mzdu museli odovzdávať. Polícia odhalila moderné otroctvo
Medzinárodný vyšetrovací tím „TENYCAPE“ rozložil organizovanú skupinu páchateľov, ktorá sa mala podieľať na obchodovaní s ľuďmi formou nútenej práce vo Veľkej Británii. Foto: facebook: Polícia SR

Medzinárodný vyšetrovací tím rozložil organizovanú skupinu páchateľov, ktorá sa mala podieľať na obchodovaní s ľuďmi formou nútenej práce v Spojenom kráľovstve. Z vykorisťovania obvinil osem občanov Slovenskej republiky pôvodom z Krompách, ktorí v súčasnosti žijú vo Veľkej Británii.

Podľa zistení vyšetrovateľov bolo v tejto veci minimálne osem poškodených osôb – päť mužov a tri ženy vo veku od 23 do 30 rokov. Obete boli v zraniteľnom postavení a zlej sociálnej a finančnej situácii, keď ich páchatelia zlákali a prepravili na nútenú prácu z Krompách do Anglicka, do mesta v okrese Staffordshire. „Ubytovaní boli vo veľmi skromných podmienkach. Mali im byť odobraté osobné doklady, nemohli sa voľne pohybovať, mali byť neustále pod dohľadom, bez nároku na oddych museli neustále pracovať bez pracovných zmlúv viac ako 12 hodín denne počas celého kalendárneho týždňa,“ informovala hovorkyňa polície Denisa Bárdyová.

Poškodení museli odovzdávať celý svoj príjem aj s prídavkami na deti, ktoré spolu s nimi previezli do Anglicka. K páchaniu tejto trestnej činnosti malo dochádzať v rokoch 2016 až 2020.

„Doposiaľ preukázaná výška finančných prostriedkov, o ktorú sa mali dnes už obvinení obohatiť, predstavuje približne 178 300 libier (208 000 eur). Niektorí členovia tejto organizovanej skupiny za porušenie zákona o modernom otroctve,  krádeže a príjmoch z trestnej činnosti môžu byť odsúdení až k doživotnému trestu odňatia slobody,“ doplnila Bárdyová s tým, že súdne pojednávanie sa uskutoční vo Veľkej Británii.

Prípadu sa venoval medzinárodný vyšetrovací tím s názvom „TENYCAPE“. Tvorili ho príslušníci národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície spolu s políciou Staffordeshire pod záštitou európskej inštitúcie Eurojust. Dozor nad zachovaním zákonnosti vykonávala Okresná prokuratúra Spišská Nová Ves a za Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska Korunná prokuratúra West Midlands.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko