Na hlavný obsah

WHO neodporúča Ivermektín pri liečbe covidu

Liek proti parazitom neodporúča ani americký úrad FDA či EMA.

WHO neodporúča Ivermektín pri liečbe covidu
Liek ivermektín. Foto: Shutterstock

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (31. 3.) neodporučila pri liečbe pacientov s covidom používať liek proti parazitom Ivermektín. Dôvodom je nedostatok dát, ktoré by preukázali jeho prínosy. Podobné odporúčanie minulý týždeň vydala Európska agentúra pre lieky (EMA), predtým americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) či výrobca Ivermektínu Merck.

Týka sa to pacientov s covidom, nech už majú akokoľvek závažný priebeh“ spresnila lekárka a špecialistka na klinickú starostlivosť pri WHO Janet Diazová. Odporúčanie sa podľa nej „zakladá na veľmi malej istote“, že Ivermektín môže pacientom pri liečbe ochorenia spôsobeného koronavírusom pomôcť.

Ivermektín je v rámci EÚ vo forme tabliet schválený pri liečbe niektorých parazitných ochorení. Ako masť ho možno využiť pri kožných ochoreniach. Je tiež súčasťou veterinárnych liekov proti parazitom.

Určite potrebujeme viac dát, aby sme mohli urobiť informované rozhodnutie,“ uviedol Bram Rochwerg z kanadskej McMasterovej univerzity a spolupredseda panelu WHO, ktorý Ivermektín posudzoval. Dostupných údajov o účinkoch Ivermektínu je podľa neho málo a sú pravdepodobne založené na náhode.

Sledovali sme nárast nežiaducich vedľajších účinkov u pacientov, ktorí pri náhodnom výbere dostali Ivermektín,“ oznámil Rochwerg a ako príklad uviedol poruchy trávenia alebo bolesti hlavy. Po celom svete je podľa Rochwerga zaregistrovaných 66 klinických štúdií s 60 000 účastníkmi, dá sa teda podľa neho očakávať, že dáta týkajúce sa účinku tohto antiparazitika na pacientov s covidom sa ešte spresnia.

„Po celom svete bojujeme proti nadužívaniu nepreukázaných liečebných terapií – najmä s niektorými liekmi, ktoré sa používajú na niečo iné,“ dodala Diazová. „Môžu spôsobiť viac škody ako úžitku,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet