Na hlavný obsah

Za dva týždne sa sčítalo takmer 50 percent obyvateľstva

Najviac sčítaných ich je v Bratislavskom kraji.

Za dva týždne sa sčítalo takmer 50 percent obyvateľstva
Na snímke žena vypĺňa formulár počas celoštátneho sčítania obyvateľov. Foto: TASR

Od spustenia historicky prvého elektronického sčítania, ktoré sa začalo 15. februára, sa do neho zapojilo takmer 2 640 000 obyvateľov, čo predstavuje 47 % obyvateľov. V rámci krajov vedie Bratislavský kraj, kde sčítací formulár vyplnilo viac ako 51 % obyvateľov, rovnako je na tom z krajských miest Trnava. Uviedol to Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR).

„Na výsledkoch sčítania sa výrazne prejavuje aktivita tých miest a obcí, ktorí v prospech sčítania obyvateľov vynakladajú úsilie od jeho začiatku. Stav v sčítaní obyvateľov v rámci regiónov je zatiaľ veľmi vyrovnaný a veríme, že prírastky budú pokračovať v nastavenom tempe,“ uviedla generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková.

Druhým krajom s doteraz najväčším podielom sčítaných obyvateľov je Žilinský kraj (takmer 50 %). V tesnom závese za ním je Trenčiansky kraj (49,5 %).

Druhým krajským mestom s najväčším podielom je Trenčín, kde sčítací formulár vyplnilo 51 % obyvateľov. Na treťom mieste je Banská Bystrica s podobným výsledkom – takmer 51 %.

Sčítanie obyvateľov je povinné zo zákona, a preto musí každý obyvateľ vyplniť elektronický formulár. Obyvateľom je pritom každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. „Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt a obyvatelia tretích krajín, ktorí majú na Slovensku trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt,“ vysvetlil ŠU SR. Sčítať neplnoleté osoby je povinný rodič, respektíve zákonný zástupca.

Úrad upozornil, že v prípade nesplnenia si tejto povinnosti môže obec udeliť pokutu od 25 do 250 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko