Na hlavný obsah

Amnesty International: Pandémia prispela k porušovaniu ľudských práv

Kritike sa nevyhlo ani Slovensko.

Amnesty International: Pandémia prispela k porušovaniu ľudských práv
Na snímke protestujúca žena pred policajtmi. Foto: AI

Pandémia koronavírusu odhalila obrovskú systémovú nerovnosť na celom svete pokiaľ ide o ženy, etnické menšiny a ľudí pracujúcich v zdravotníctve. Konštatuje to výročná správa Amnesty International (AI). Reakciu na globálnu krízu ešte viac oslabili vlády, ktoré pod zámienkou protiepidemických opatrení spustili nové útoky na ľudské práva, tvrdí organizácia.

„Ľudia po celom svete doplácali na dlhoročné zanedbávanie verejného zdravotníctva. Tí a tie, ktorí pracovali v čelnej línii v zdravotníckych zariadeniach alebo ďalších exponovaných povolaniach, neboli dostatočne chránení a nedostalo sa im ani dostatočnej sociálnej podpory v kritickom období, keď od ich nadľudského nasadenia závisela celá spoločnosť. Slovensko nebolo výnimkou,“ povedal riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Slovensko sa podľa neho v pandémii zaradilo ku krajinám, ktoré stigmatizovali a prenasledovali etnické menšiny v rámci protiepidemických opatrení. „Uzavretie viacerých rómskych komunít do plošnej karantény bez jasného právneho rámca, s pochybnou proporcionalitou tohto riešenia a viacerými ďalšími porušeniami ľudských práv dodnes nebolo vysvetlené ani napravené,“  upozornil.

Snaha umlčať kritické hlasy

Výročná správa AI tiež vykresľuje zlyhania politických lídrov a ich snahu o umlčanie kritických hlasov či priamo o obmedzenie ľudských práv. „V istých situáciách ich možno obmedziť, malo by však ísť o poslednú možnosť. V mnohých krajinách bolo obmedzenie ľudských práv prvou možnosťou,“ upozornil riaditeľ AI Slovensko.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Výročná správa v tejto súvislosti spomína napríklad úpravu trestného zákona v Maďarsku, potláčanie práva na slobodu prejavu naprieč štátmi Perzského zálivu, zabíjanie protestujúcich na Filipínach či v Nigérii, intenzívne policajné násilie v Brazílii, alebo prenasledovanie Ujgurov a ďalších prevažne moslimských etnických menšín zo strany Číny.

Národné záujmy tromfli medzinárodnú spoluprácu

AI v správe napísala, že zdravotná kríza ešte viac odhalila „chybné politiky“ vo svete a jedinou cestou vpred je spolupráca. „Pandémia vrhla ostré svetlo na neschopnosť sveta účinne a spravodlivo spolupracovať,“ uviedla generálna tajomníčka Amnesty International Agnes Callamardová.

„Najbohatšie krajiny si vytvorili takmer monopol na svetové dodávky očkovacích látok a nechali tak krajiny s najmenšími zdrojmi zápasiť s najhoršou zdravotnou a ľudskoprávnou krízou,“ vyhlásila Callamardová.

Amnesty kritizovala rozhodnutie bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa vystúpiť zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uprostred pandémie koronavírusu – tento krok však zvrátil Trumpov nástupca Joe Biden. Organizácia tiež vyzvala na okamžité zrýchlenie dodávok vakcín do celého sveta.

Rovnako ako nevyvážené prerozdelenie vakcín tvrdo skritizovala aj „neospravedlniteľnú nezodpovednosť“ Číny počas pandémie a obvinila Peking z cenzurovania zdravotníkov a novinárov, ktorí sa na začiatku nákazy pokúšali spustiť poplach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko