Na hlavný obsah

Bagdadskú nemocnicu pre covidových pacientov zachvátil požiar, 82 ľudí zomrelo

Desiatky sú zranené.

Bagdadskú nemocnicu pre covidových pacientov zachvátil požiar, 82 ľudí zomrelo
Na snímke muž sedí pred nemocnicou v Bagdade. Foto: SITA/AP

 Až 82 ľudí zahynulo a ďalších 110 osôb utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v sobotu (24. 4.) neskoro večer zachvátil nemocnicu pre pacientov s ochorením COVID-19 v irackom hlavnom meste Bagdad. V nedeľu 25. apríla o tom informovalo iracké ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolali tlačové agentúry AFP a AP.

Podľa prvých správ vybuchla nádrž s kyslíkom určeným pacientom. Na miesto urýchlene prišli hasiči a začali bojovať s plameňmi, ktoré sa rozhoreli na druhom poschodí Nemocnice Ibn al-Chatíba na jednotke intenzívnej starostlivosti. Tímy civilnej ochrany uhasili požiar v nedeľu v skorých ranných hodinách. Iracký premiér už odvolal hlavných predstaviteľov nemocnice. Mnoho usmrtených pacientov bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a liečilo sa na ochorenie COVID-19.

Agentúra AP píše, že Irak zažíva závažnú vlnu epidémie, kedy pribúda priemerne viac ako 8 000 nových prípadov infekcie za deň. To je v tejto krajine s 39 miliónmi obyvateľov doteraz najviac. V Iraku sa prvý oficiálne potvrdený prípad infekcie objavil vlani vo februári. Od tej doby sa tam podľa údajov ministerstva zdravotníctva infikoval vyše milión ľudí, z nich 15 217 zomrelo.

Zdravotníctvo tejto blízkovýchodnej krajiny, na ktorom sa podpísali desaťročia vojny, sankcií aj zanedbávania, zažíva pre pandémiu nebývalý nápor. Vláda vyzýva ľudí, aby sa nechali očkovať, záujem o vakcináciu je však nízky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet