Na hlavný obsah

Barcelona hlási dobré správy. Pri pokusnom koncerte sa zrejme nikto nenakazil

Na hudobnej akcii sa zišlo 5 000 ľudí.

Barcelona hlási dobré správy. Pri pokusnom koncerte sa zrejme nikto nenakazil
Na snímke päťtisíc ľudí s ochrannými rúškami počas koncertu rockovej skupiny Love of Lesbian v rámci štúdie zameranej na výskum šírenia koronavírusu. (27. marca 2021, Barcelona) Foto: TASR/AP

Pri pokusnom koncerte s približne 5 000 účastníkmi, ktorý sa konal na konci marca v Barcelone, sa takmer určite nikto nenakazil koronavírusom. V utorok (26. 4.) to uviedli zástupcovia miestnych zdravotníckych úradov, informovala agentúra AFP. Koncert slúžil ako experiment a má pomôcť pri organizovaní veľkých kultúrnych podujatí počas pandémie. Diváci museli mať počas akcie nasadené respirátory FFP2 a krátko pred začiatkom koncertu podstúpili antigénový test.

„Nič nenasvedčuje tomu, že by počas akcie došlo k prenosu (koronavírusu),“ uviedol epidemiológ Josep Maria Llibre. Medzi účastníkmi koncertu sa počas nasledujúcich pätnástich dní potvrdilo šesť prípadov nákazy. Najmenej pri štyroch sú si ale lekári úplne istí, že nesúvisia s účasťou na hudobnej akcii.

Podľa zdravotníkov a epidemiológov bolo kľúčové dodržiavanie hygienických opatrení a vysoká kvalita vetrania krytej haly, kde sa koncert indie rockovej skupiny Love of Lesbian uskutočnil. Okrem nosenia respirátorov však účastníci nemuseli dodržiavať ďalšie striktné pravidlá, ako napríklad rozostupy.

Výsledky pilotného koncertu potešili miestnych politikov. „Je možné uvoľniť obmedzenia, a to vrátane kultúrnych podujatí, ktorých organizovanie je potrebné obnoviť,“ uviedol zástupca starostu Barcelony Jaume Collboni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet