Na hlavný obsah

Biden v prvom prejave pred Kongresom vyzdvihol rýchle očkovanie, predstavil reformy

Predstavil aj balík na pomoc rodinám.

Biden v prvom prejave pred Kongresom vyzdvihol rýchle očkovanie, predstavil reformy
Na snímke uprostred americký prezident Joe Biden počas svojho prvého prejavu na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu USA v stredu (28. 4.) označil hromadné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 za najväčší logistický úspech v histórii amerického národa. Prejav zaznel pri príležitosti Bidenových prvých 100 dní v úrade.

„Vďaka vám, americkým občanom, je náš pokrok za posledných 100 dní proti jednej z najhorších pandémií v histórii jedným z najväčších logistických úspechov tejto krajiny,“ uviedol Biden s tým, že úsilie sa teraz musí zamerať na obnovu hospodárstva a boj proti nerovnosti.

Rodinám strednej vrstvy chce pomôcť na úkor najbohatších

Biden v prejave načrtol podrobnosti svojho nového plánu v hodnote 1,8 bilióna dolárov, ktorý má pomôcť amerických rodinám. Peniaze sa majú použiť na vzdelávanie, starostlivosť o deti a platenú dovolenku pre zamestnancov. Tento plán označil ako „investíciu do Ameriky, aká sa deje len raz za generáciu“.

Najnovší balík chce financovať zdanením bohatých Američanov. Sadzba dane z príjmu by vzrástla z 37 percent na 39,6 percenta. Týkalo by sa to Američanov, ktorí zarábajú viac ako 400 000 dolárov ročne. Podľa jeho slov plán najviac pomôže americkej strednej triede.

Biden tiež v prejave spomenul prijatý záchranný balík v hodnote 1,9 bilióna dolárov určený pre podniky a občanov USA postihnutých pandémiou. Obhajoval aj svoj balík investícií do infraštruktúry vo výške 2,3 bilióna dolárov, ktorý ohlásil a predstavil tento mesiac. Zároveň pripomenul, že za jeho administratívy bolo podaných už viac ako 220 miliónov vakcín.

Vyzval na spoluprácu pri príprave policajnej reformy

Šéf Bieleho domu zmienil aj policajnú reformu, kontrolu zbraní a reformu amerického imigračného systému. V tejto súvislosti požiadal republikánov a demokratov, aby spolupracovali a snažili sa nájsť riešenie.

Biden takisto zdôraznil potrebu globálnej angažovanosti a spolupráce od pandémie koronavírusu až po zmenu klímy. USA za jeho predchodcu Donalda Trumpa presadzovali politiku unilateralizmu a vystúpili z množstva medzinárodných aliancií.

Počas prezidentského prejavu v Kongrese sa vôbec prvýkrát v histórii USA za prezidenta vedľa seba posadili dve ženy – viceprezidentka Kamala Harrisová a predsedníčka Snemovne reprezentantov (dolnej komory) Nancy Pelosiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet