Na hlavný obsah

Bonus k očkovaniu seniorov. Rezort zdravotníctva sľubuje vakcínu aj pre sprievod

Ministerstvo chce takto motivovať ľudí nad 70 rokov.

Bonus k očkovaniu seniorov. Rezort zdravotníctva sľubuje vakcínu aj pre sprievod
Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku. Foto: TASR

Novinka v očkovacej stratégii umožní, aby boli spolu so seniorom nad 70 rokov zaočkované aj osoby, ktoré ho budú na očkovanie prevádzať. Pripravovanú zmenu oznámilo ministerstvo zdravotníctva v piatok (23. 4.) s tým, že chce takto motivovať viac ľudí k pomoci svojim starým rodičom.

„Veríme, že to bude dodatočná motivácia k pomoci starým rodičom alebo rodičom s registráciou na očkovanie, prípadne s dopravou,“ uviedol rezort zdravotníctva na sociálnej sieti. Táto „bonusová“ vakcína bude podaná každej sprevádzajúcej osobe vo veku nad 18 rokov, zatiaľ nie je jasné, kedy bude novinka uvedená do praxe.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Podľa rezortu sa ani veľmi starí a chorí ľudia nemusia očkovania obávať, „naopak, potrebujú ho najviac“. Dodáva, že starší ľudia mávajú po podaní vakcíny menej časté a miernejšie vedľajšie účinky.  „Naopak, COVID-19 je nebezpečný predovšetkým pre seniorov,“ upozorňuje. „Až 90 percent úmrtí na covid tvoria ľudia nad 60 rokov. Ľudia v staršom veku majú najväčšiu pravdepodobnosť ťažkého priebehu, hospitalizácie, potreby pľúcnej ventilácie alebo úmrtia,“ píše ďalej ministerstvo s tým, že práve očkovanie je možnosťou sa ako sa pred ochorením chrániť a nevystavovať sa riziku, napríklad pri stretnutiach s rodinou a blízkymi. Očkovaním môžu seniori pomôcť nielen sebe, ale aj svojej rodine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko