Na hlavný obsah

Česko nemusí vracať Európskej únii dotácie pre Agrofert

Úrady opäť riešia Babišov konflikt záujmov.

Česko nemusí vracať Európskej únii dotácie pre Agrofert
Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Česko nemusí na základe auditu firiem okolo Agrofertu vracať Európskej únii žiadne peniaze. Novinárom to v pondelok (26. 4.) povedal hovorca Európskej komisie, podľa ktorého české úrady nepožiadali o preplatenie žiadnych dotácií, ktoré boli predmetom auditu.

Komisia v piatok (23. 4.) zverejnila záverečnú audítorskú správu, podľa ktorej je premiér Andrej Babiš v konflikte záujmov a Agrofert nemá nárok na žiadne dotácie zo štrukturálnych fondov EÚ od 9. februára 2017, kedy začala platiť novela českého zákona o konflikte záujmov. Všetky dotácie EÚ v hodnote niekoľkých stoviek miliónov českých korún, o ktoré Agrofert odvtedy žiadal, by podľa auditu muselo Česko vracať.

„České úrady nedeklaroval žiadne výdavky pre akúkoľvek z operácií, ktorými sa správa zaoberala. Preto nie je nutná žiadna finančná oprava,“ povedal v pondelok hovorca komisie Balázs Ujvári. Babiš závery auditu EK odmietol s tým, že sú účelové a zmanipulované, svoj nesúhlas dalo najavo aj ministerstvo pre miestny rozvoj.

Porušuje Babiš zákon?

Mestský úrad v stredočeskom meste Černošice na základe podnetu českej pobočky organizácie Transparency International (TI) opäť začal konanie o priestupku pre podozrenie, že český premiér Andrej Babiš stále neoprávnene ovláda médiá patriace v minulosti pod koncern Agrofert, čím porušuje zákon o konflikte záujmov. V pondelok (26. 4.) o tom informoval server Seznam Zprávy. V prípade preukázania viny hrozí Babišovi pokuta od päť do 250 000 českých korún.

Už predvlani v auguste úradníci v Černošiciach udelili Babišovi v tejto veci pokutu 200 000 českých korún. Dospeli totiž k záveru, že Babiš síce podľa zákona vložil svoju spoločnosť Agrofert do zvereneckého fondu, ale napriek tomu je naďalej ovládajúcou osobou v spoločnostiach Londa, Stanica O a Mafra. Tie prevádzkujú vysielanie Rádia Impuls, televíznej stanica Óčko alebo vydávajú niekoľko novinových titulov.

Premiér sa vtedy odvolal a Krajský úrad Stredočeského kraja mu vyhovel. Niekoľko mesiacov po tom súd konanie zastavil, pretože Babišov konflikt záujmov vo vzťahu k médiám sa podľa neho nepodarilo preukázať. Členom vlády je pritom zakázané byť ovládajúcou osobou firiem, ktoré prevádzkujú rozhlas, televíziu alebo vydávajú noviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet