Na hlavný obsah

Druhá etapa schémy pomoci pre gastro a cestovný ruch sa môže začať

Ministerstvo financií už poslalo potrebné peniaze.

Druhá etapa schémy pomoci pre gastro a cestovný ruch sa môže začať
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal počas tlačovej konferencie k ďalšej pomoci pre gastro a cestovný ruch. Foto: TASR

Gastro a cestovný ruch sa dočkalajú spustenia druhej etapy schémy pomoci. Oznámil to v pondelok (19. 4.) minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Ministerstvo financií nám pred chvíľou poslalo prvú tranžu v sume 85 miliónov eur z celkovej sumy 120 miliónov eur,“ oznámil Doležal v pondelok popoludní. Minister už skôr avizoval, že druhú etapu vie spustiť do 24 hodín od prijatia platby od ministerstva financií.

Schému už schválil aj Protimonopolný úrad SR. „Máme pripravený formulár, videonávod pre žiadateľov, podali sme žiadosť na Ministerstvo financií SR o rozpočtové opatrenie,“ podotkol Doležal. „Vec sa má tak, že sme si za Ministerstvo dopravy a výstavby SR urobili domácu úlohu, čiže všetky potrebné technikálie,“ dodal.

Dlhšie obdobie aj miernejšie podmienky

Ďalšiu pomoc pre cestovný ruch a gastro avizovali predstavitelia vlády pred necelými dvomi týždňami, keď informovali, že na ňu vyčlenili ďalších 120 miliónov eur. Doležal vtedy pripomenul, že pôvodných 100 miliónov eur by nestačilo ani na pomoc do konca roka 2020.

V druhom kole výzvy sa obdobie, za ktorú môžu podnikatelia žiadať podporu, rozšírilo na 12 mesiacov – od 1. apríla 2020 do 31. marca 2021. Oproti prvej etape im vypadla povinnosť mať vyplatené pohľadávky v sociálnej a zdravotnej poisťovni, resp. na daňovom úrade. Schéma sa tak otvorila ďalším subjektom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika