Na hlavný obsah

Francúzsko zverejnilo informácie o genocíde v Rwande

V stredu uplynulo 27 rokov od začiatku masakry.

Francúzsko zverejnilo informácie o genocíde v Rwande
Na archívnej snímke z 5. apríla 2019 rodinné fotografie zavraždených ľudí počas výstavy na pamiatku tých, ktorí zahynuli počas rwandskej genocídy v roku 1994, v Pamätnom centre genocídy v Kigali. Foto: TASR/AP

Pre verejnosť sa v stredu (7. 4.) otvorili rozsiahle francúzske archívy o situácii vo Rwande v rokoch 1990 až 1994, vrátane informácií o rwandskej genocíde. Francúzska vláda dokumenty sprístupnila presne 27 rokov od začiatku genocídy Tutsiov. Po celom svete, vrátane Francúzska, sa v stredu uskutočnili tiež pietne akcie, na poludnie Francúzi držali minútu ticha, napísala agentúra AFP.

Pri hromadnom vraždení príslušníkov menšinového etnika Tutsiov a tiež umiernených Hutuov medzi aprílom a júlom 1994 prišlo o život vyše 800 000 ľudí. Násilie sa začalo potom, ako bolo zostrelené lietadlo s vtedajším rwandským prezidentom Juvénalem Habyarimanom z kmeňa Hutuov. Francúzsko s týmto prezidentom udržiavalo veľmi blízke vzťahy.

Genocídu Tutsiov si pripomínajú po celom svete, k spomienke sa pridala aj Organizácia spojených národov (OSN).

Sprístupnené archívy obsahujú tisíce dokumentov vtedajšieho francúzskeho prezidenta Françoisa Mitterranda a premiéra Édouarda Balladura, vrátane diplomatických telegramov a tajných poznámok a odkazov.

Francúzsko je spoluzodpovedné, na vraždení sa ale nepodieľalo

Časť týchto materiálov sa objavila tiež v marcovej správe komisie historikov, ktorá skúmala na pokyn francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona úlohu Francúzska v masakroch. Komisia dospela k záveru, že Francúzsko nesie veľkú časť zodpovednosti za to, že sa udalosti v Rwande v roku 1994 skončili genocídou. Na vraždení ani prípravách naň sa ale nijako nepodieľalo a vinu za ne nenesie. Podľa správy Mitterrand a generálny štáb opakovane ignorovali upozornenia na riziko genocídy v Rwande.

K správe francúzskych historikov sa dnes po prvý raz vyjadril rwandský prezident Paul Kagame. Podľa neho je správa pozitívnym krokom vpred. Ukazuje ale tiež, že vtedajší francúzsky prezident Mitterand vedel o plánoch svojich spojencov v radoch Hutuov na genocídu Tutsiov. Paríž ale aj podľa Kagameho naďalej svojich rwandských spojencov podporoval pre svoje politické záujmy v regióne. „Teraz je podstatné pracovať spoločne na dokumentácii pravdy,“ vyhlásil prezident na spomienkovej akcii v rwandskom hlavnom meste Kigali.

Francúzsky prezident Macron predtým uviedol, že dúfa, že teraz sa vzťahy so súčasným vedením Rwandy zlepšia. Podľa agentúry AP môže Kagameho vyhlásenie poukazovať na zlepšenie vzťahov medzi Rwandou a Francúzskom. Otvorenie archívov a správa Vincenta Duclerta tomu majú pomôcť, rovnako ako zadržanie Féliciena Kabugu. Muža podozrivého z financovania rwandskej genocídy zatkli vlani v máji blízko Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet