Na hlavný obsah

Heger: NATO je hlavným pilierom slovenskej obrany

Premiér SR vyjadril obavy v súvislosti s dianím na Ukrajine.

Heger: NATO je hlavným pilierom slovenskej obrany
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) znamená pre Slovensko hlavný pilier obrany a bezpečnosti. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok (27. 4.) po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v bruselskej centrále Aliancie. Premiér zároveň pri tejto príležitosti potvrdil pevné zakotvenie Slovenska v európskych a transatlantických štruktúrach.

Stoltenberg povedal, že Slovensko je plnohodnotným členom NATO, ktorého vojaci sa zúčastňujú na zahraničných misiách v Afganistane a Iraku a na rotačnej misii v Pobaltí. Ocenil prínos Slovenska pri operáciách na stabilizáciu pomerov v regióne západného Balkánu a privítal tiež snahy slovenskej strany o zvýšenie výdavkov na obranu. „Aj tieto príspevky robia spojencov silnejšími a bezpečnejšími,“ skonštatoval šéf Aliancie.

Podľa neho prebrali s Hegerom viacero súčasných bezpečnostných tém, najmä destabilizačné kroky Ruska naprieč euroatlantickým priestorom vrátane územia členských krajín NATO. Do kategórie „agresívnych krokov“ Ruska podľa neho zapadá aj výbuch muničného skladu v českých Vrběticiach z roku 2014, pokračujúce pošliapavanie ukrajinskej suverenity a najnovšie snahy o zákaz vstupu cudzích lodí do niektorých čiernomorských prístavov.

Aj Heger vyjadril obavy v súvislosti s dianím na Ukrajine. Spresnil, že pre Slovensko je dôležité, aby Ukrajina bola stabilná, bezpečná a prosperujúca, a dodal, že Slováci podporujú jej euroatlantické smerovanie a reformné úsilie. „Sme znepokojení ruským agresívnym správaním,“ skonštatoval s odkazom na nedávne zistenia českých tajných služieb ohľadne výbuchu vo Vrběticiach a Stoltenbergovi pripomenul, že v rámci solidarity s Českou republikou SR vyhostila troch ruských diplomatov. „Chceme budovať konštruktívne vzťahy s Ruskom, avšak založené na vzájomnom rešpekte a dodržiavaní pravidiel,“ odkázal premiér.

Heger pripomenul, že po Prahe je jeho druhou pracovnou zastávkou Brusel, sídlo inštitúcií EÚ a NATO, čím opätovne naznačil, že súčasná vláda je proeurópska a proatlantická. „Záleží nám na našom členstve v NATO. Je to hlavný pilier našej obrany a bezpečnosti. Najefektívnejší spôsob obrany je kolektívna obrana. Z hľadiska bezpečnosti aj z hľadiska nákladov, a preto do nej radi investujeme,“ vyhlásil premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko