Na hlavný obsah

Irán odmieta postupné rušenie sankcií od USA

Priame rozhovory medzi Teheránom a Washingtonom sa neočakávajú.

Irán odmieta postupné rušenie sankcií od USA
Na archívnej snímke sú na zábere tri verzie centrifúg v zariadení umiestneného v centre na obohacovanie uránu v Natanze. Foto: TASR/AP

Irán sa neuspokojí s čiastkovým rušením sankcií, ktoré proti nemu opätovne zaviedla predchádzajúca vláda Spojených štátov pre jeho jadrový program. Teherán požaduje zrušenie všetkých amerických sankcií. Vyhlásil to v sobotu (3. 4.) v rozhovore s iránskou štátnou televíziou Press TV hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. Reagoval tak na vyhlásenia hovorkyne americkej diplomacie, ktorá komentovala piatkovú (2. 4.) dohodu európskych a iránskych činiteľov o chystanom utorkovom rokovaní o osude medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 (JCPOA).

„Ako sme už veľakrát jasne povedali, na žiadny postupný plán nepristúpime. Požadujeme zrušenie všetkých amerických sankcií,“ uviedol v iránskej televízii hovorca ministerstva zahraničia Saíd Chatíbzádeh. Reagoval na vyjadrenia predstaviteľky americkej diplomacie Jaliny Porterovej, ktorá uviedla, že rokovania o jadrovej dohode sa zamerajú na „kroky, ktoré bude musieť Irán urobiť na návrat k plneniu jadrovej dohody JCPOA.“ Tiež povedala, že rokovania bude sprevádzať diskusia o „postupnom uvoľňovaní sankcií.“

Zástupcovia Iránu, Číny, Ruska, Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva v piatok hovorili o možnom návrate Spojených štátov k jadrovej dohode a o tom, ako zabezpečiť, aby ju všetky strany plne dodržiavali. Dohodli sa tiež, že sa v utorok (6. 4.) stretnú vo Viedni osobne. Priame rozhovory medzi Teheránom a Washingtonom sa ale neočakávajú, Irán takúto možnosť odmieta.

„Rokujeme len s členmi JCPOA. Našimi partnermi budú len strany známe ako P4 + 1,“ vyjadril sa námestník iránskeho ministerstva zahraničia Abbás Arákčí. Arakčí. „Oni nech si rokujú s ostatnými, ako chcú. My s Američanmi nebudeme rokovať priamo ani nepriamo,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet