Na hlavný obsah

Krúpa označil aktivity ruských agentov v ČR za diverznú činnosť, Blaha odmieta rusofóbne útoky

Spolu s Viskupičom a Šutajom Eštokom diskutovali v relácii RTVS.

Krúpa označil aktivity ruských agentov v ČR za diverznú činnosť, Blaha odmieta rusofóbne útoky
Zľava Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), Ľuboš Blaha (Smer-SD), Juraj Krúpa (OĽANO) a Marián Viskupič (SaS) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke. Foto: RTVS

Vyhostenie osemnástich ruských diplomatov Českou republikou určite neznamená, že dôjde k rapídnemu zhoršeniu vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou. V nedeľňajšej (18. 4.) relácii O 5 minút 12 na Jednotke to povedal poslanec a predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO).

Na otázku, či je možné hodnotiť účasť dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014 ako akt vojny či agresie uviedol, že “je to klasickú diverznú činnosť spravodajských služieb, ktoré sa snažili prekaziť dodávku zbraní do Ukrajiny.“ Počet vyhostených diplomatov označil za „značný“, zároveň však dodal, že k vyhosťovaniu ruských diplomatov dochádza pomerne pravidelne v rôznych krajinách.

Poslanec a podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha vyhlásil, že Rusko „nie je náš nepriateľ“. „Tieto rusofóbne akty a útoky na Ruskú federáciu odmietame a myslíme si, že neprospieva situácii,“ povedal s tým, že s Ruskom potrebujeme mať dobré vzťahy. Poslanec a predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) označil reakciu ČR na podozrenia o zapojení Rusov do výbuchu vo Vrběticiach za správnu. „Ak sa bavíme o partnerských vzťahoch, tak tie nezahŕňajú takéto akcie,“ zhodnotil. Množstvo vyhostených diplomatov považuje za „bezprecedentné, ale úmerné tomu, čo sa stalo“. Viskupič zároveň potvrdil, že SaS je za to, aby bola zvolaná Bezpečnostná rada SR a vyhodnotila situáciu.

Podľa poslanca a generálneho manažéra strany Hlas-SD Matúša Šutaja Eštoka ide o „autonómne rozhodnutie Českej republiky a nepatrí sa, aby iná krajina zasahovala do suverenity a rozhodnutí ČR.“ Reagoval tak na otázku, či by Slovensko nemalo vyjadriť solidaritu s Českom, keď moderátor pripomenul dianie z roku 2018 v prípade otrávenia bývalého ruského agenta Skripaľa v britskom Salisbury, z ktorého Británia obvinila ruských agentov. Viaceré členské štáty EÚ vtedy vyjadrovali spolupatričnosť s Britániou a vyhosťovali ruských diplomatov. Slovensko na čele s vtedajším premiérom Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) sa zachovalo neutrálne a nikoho nevyhostilo.

Rusi nevypovedali zmluvu, myslí si Krúpa

Krúpa si v súvislosti s aktuálnym dianím v Česku nemyslí, že sa dotkne aj situácie okolo ruskej vakcíny Sputnik V. „Rusko má konečne niečo v rukáve, čo nie je spájané so špionážou, zbraňami, ropou či s vraždením opozičných lídrov,“ zhodnotil. V prípade aktuálnej kauzy ruských vakcín na Slovensku povedal, že Rusi majú isté výhrady, no nemyslí si, že od zmluvy odstúpili. „Samozrejme, že im vadia práve tie vyjadrenia, ktoré išli zo strany ŠÚKL a išli vyslovene do sveta,“ uviedol. „Rusko sa snaží trochu vyvíjať nátlak na Slovensko,“ reagoval na prítomnosť dvoch maďarských kamiónov v Šarišských Michaľanoch. Situáciu prepojil s tým, že sa na Slovensku už niekoľko týždňov nepodarilo Sputnikom očkovať a vakcínam „hrozí expirácia.“

Podľa Blahu sa na základe podpisu ministra zdravotníctva mohlo Sputnikom očkovať už šesť týždňov. „Neviem, na čo Igor Matovič čaká,“ konštatoval. Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ako aj prezidentku Zuzanu Čaputovú zároveň skritizoval za „rusofóbiu“. Viskupič vyhlásil, že keď už tu vakcínu máme, malo by sa to dotiahnuť do konca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko