Na hlavný obsah

Mali ich chrániť štáty, no zmizli. V Európe sa stratili tisícky mladých migrantov

Mladiství často končia v pasci gangov.

Mali ich chrániť štáty, no zmizli. V Európe sa stratili tisícky mladých migrantov
Mladí migranti čakajú na kontrolnom stanovišti v severnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Úrady za tri roky stratili vyše 18 000 neplnoletých detí, ktoré sa v Európe uchádzali o azyl, hoci administratívne patrili pod ochranu štátu. Zistil to investigatívny tím Stratení v Európe, v ktorom sa spojili novinári viacerých krajín. Najviac detí a mladistvých, o ktorých úrady stratili prehľad, pochádza z Maroka, Alžírska a Eritrey.

Nemecké rádio RBB, britský denník The Guardian, belgický Standard a holandská verejnoprávna inštitúcia VPRO si posvietili na to, kde v Európe skončili v rokoch 2018 až 2020 utečenecké deti a mladiství, ktoré sa do pozornosti azylových pracovníkov mali dostať s prídavkom „bez sprievodu“ a ukazuje, že číslo 18 292 – o toľkých deťoch úrady netušia, kde sú – nemusí vystihovať realitu. Informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Francúzsko, Dánsko a Rumunsko si nevedú žiadny prehľad o takýchto deťoch, Bulharsko nerozlišuje medzi neplnoletými, ktorí majú dospelého sprievodcu, a ktorí nie. Práve deťom bez sprievodu pritom hrozí najväčšie nebezpečenstvo zneužívania. Len v Nemecku sa ich za tri roky stratilo takmer 8 000.

Bývalý šéf Europolu a poradca globálnej iniciatívy proti nadnárodnému organizovanému zločinu Brian Donald pritom už pred piatimi rokmi upozorňoval, že deti, ktoré vypadnú zo systému, často končia v sieťach paneurópskych kriminálnych gangov.

Šéf nemeckej organizácie na ochranu práv detí Holger Hofmann pre brandenburskú televíziu povedal, že gangy – aj na deti umiestnené v opatrovateľských ústavoch v Nemecku – vytvárajú enormný psychický a fyzický tlak, aby z týchto zariadení ušli a následne ich využívajú ako moderných otrokov, alebo na prostitúciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet