Na hlavný obsah

Mužov podozrivých z vraždy novinára v Aténách zachytila kamera

Dvojica podozrivých útočila z motorky.

Mužov podozrivých z vraždy novinára v Aténách zachytila kamera
Policajné nákladné auto odváža auto novinára Jorgosa Karaivaza. Foto: TASR/AP

Mužov podozrivých z toho, že v piatok (9. 4.) zavraždili známeho gréckeho televízneho novinára Jorgosa Karaivaza, zachytila bezpečnostná kamera. Informoval o tom v nedeľu 11. apríla denník Kathimerini s odvolaním sa na grécku políciu. Na snímkach sú vidieť dvaja muži na motocykli, jeden z nich má helmu a druhý zahalenú tvár.

Karaivaza, ktorý sa ako novinár zaoberal kriminalitou, zavraždili v piatok popoludní neďaleko jeho domu. Podľa výsledkov pitvy ho zasiahlo desať striel, z ktorých posledné dve mierili do hlavy. Podľa polície útok nesie rukopis profesionálnych vrahov. Vyšetrovatelia teraz prehľadávajú novinárove počítače a mobilný telefón s cieľom nájsť možný dôvod na vraždu.

Karaivaz sa v poslednom čase venoval téme korupcie medzi príslušníkmi polície a bezpečnostných síl, uviedla agentúra AFP. V roku 2019 ho kritizovali za to, že údajne prijal vysokú sumu od jedného bývalého zločinca. To však novinár dôrazne poprel.

Premiér Mitsotakis nariadil rýchle vyšetrenie vraždy. Politici z opozičnej strany Syriza vládu kritizovali, že pod jej vedením sa krajina dostala do rúk zločincov.

Vraždu odsúdili aj predstavitelia Európskej únie. „Vražda novinára je hanblivý a zbabelý čin,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Čin odsúdila tiež podpredsedníčka komisie Věra Jourová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet