Na hlavný obsah

Na posilňovanie NATO okolo Ukrajiny budeme reagovať, hrozí Kremeľ

Napätie v Donbase v ostatnom čase rastie.

Na posilňovanie NATO okolo Ukrajiny budeme reagovať, hrozí Kremeľ
Na snímke ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie na východnej Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko plánuje urobiť dodatočné kroky na zabezpečenie svojej bezpečnosti v prípade posilnenia vojsk Severoatlantickej aliancie okolo Ukrajiny. Podľa agentúry TASS to v piatok 2. apríla povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, a to v súvislosti so zvýšeným napätím v oblasti Donbasu, ktorý ovládajú proruskí separatisti.

Hovorca ukrajinského prezidenta Roman Mašovec predtým podľa médií povedal, že členské štáty aliancie susediace s Ukrajinou by mali zvýšiť bojovú pohotovosť. Narážal tým na správy o pohybe ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc.

Peskov vo štvrtok (1. 4.) znepokojenie vyvolané týmito presunmi odmietol. Vyhlásil, že majú za cieľ len zabezpečiť bezpečnosť Ruska a „pre nikoho nepredstavujú hrozbu“. Podľa niektorých pozorovateľov ale pravdepodobne ide o snahu zastrašiť Kyjev od prípadnej akcie proti donbaským separatistom, ktorí sa toho obávajú.

Pred posilňovaním NATO okolo Ukrajiny Peskov varoval. „Takýto vývoj scenára by jednoznačne viedol k ďalšiemu rastu napätia v blízkosti ruských hraníc. To, samozrejme, vyžaduje od ruskej strany dodatočné opatrenia na zabezpečenie jej bezpečnosti,“ citovala vyjadrenie hovorcu Kremľa agentúra TASS.

„Naša rétorika je úplne konštruktívna,“ povedal tiež Peskov. Situáciu na deliacej línii medzi kyjevskými silami a vzbúrencami označil za „veľmi desivú“, pričom ukrajinské sily obvinil z nie jednotlivých, ale mnohopočetných provokácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet