Na hlavný obsah

Nitra v minulom roku hospodárila s prebytkom viac ako osem miliónov eur

Mesto ho dosiahlo aj napriek nižším príjmom ako predpokladalo.

Nitra v minulom roku hospodárila s prebytkom viac ako osem miliónov eur
Záber na Nitriansky hrad. Foto: TASR

Nitra ukončila hospodárenie v roku 2020 s niekoľkomiliónovým prebytkom. Konštatuje sa to v návrhu záverečného účtu, ktorý budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom aprílovom rokovaní.

Celková suma, s ktorou radnica vlani hospodárila, dosiahla sumu viac ako 98,6 milióna eur. V rámci bežných príjmov sa mestu podarilo vytvoriť prebytok 8,7 milióna eur, ďalších 5,3 milióna eur tvorí prebytok z finančných operácií. V kapitálovom rozpočte však vznikol schodok takmer šesť miliónov eur. „Výsledok rozpočtového hospodárenia za rok 2020 je tak prebytok 8 178 247,83 eur,“ informoval magistrát.

Nitre sa podarilo dosiahnuť plusové hospodárenie aj napriek nižším príjmom z dane z príjmov fyzických osôb, z ktorých, v porovnaní s pôvodne schváleným rozpočtom, prišlo do mestskej pokladnice o jeden milión eur menej. „Pozitívne je možno hodnotiť plnenie vlastných príjmov zahŕňajúce príjmy z vlastníctva, dane z nehnuteľností, dane za špecifické služby a ostatné príjmy. Naopak, rozpočtované hodnoty nedosiahli príjmy z podnikania, administratívne poplatky, či pokuty za porušenie predpisov,“ úvadza sa v záverečnom účte mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny