Na hlavný obsah

Nový covidový automat by vláda mohla schváliť už budúcu stredu, avizuje Heger

Na pandemický zákon bude treba čakať dlhšie.

Nový covidový automat by vláda mohla schváliť už budúcu stredu, avizuje Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Aktualizáciu covidového automatu by mohla vláda schváliť už budúcu stredu (5. 5.), na pandemický zákon treba ešte počkať, povedal vo vysielaní rádia Expres premiér Eduard Heger (OĽANO).

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) už má pripravenú aktualizáciu covidového automatu, musia o nej ešte rokovať koaličné strany. „Predpokladám, že by sme o tom mohli už explicitne hovoriť na najbližšej vláde, a ak by to bol už vyladený dokument aj s podporou koaličných strán, tak by sme to mohli budúci týždeň schváliť,“ upresnil Heger. Zároveň s novou verziou covidového automatu by mohla byť schválená aj nová stratégia testovania.

Pandemický zákon bude možno schválený až v júli

Núdzový stav bolo podľa neho potrebné predĺžiť, pretože v nemocniciach je stále takmer 1 500 pacientov infikovaných koronavírusom. „Štandardných infekčných lôžok je v nemocniciach 500,“ uviedol s tým, že reprofilizácia nemocničných lôžok je hlavným dôvodom na ďalšie predĺženie núdzového stavu. „Nebudeme ho predlžovať ani o minútu dlhšie, ako je to potrebné,“ prisľúbil. Vláda schválila ďalšie predĺženie o 30 dní v pondelok (26. 4.) s platnosťou od 29. apríla do 28. mája.

V budúcnosti by mohol núdzový stav nahradiť takzvaný pandemický zákon. Ten je podľa Hegera už pripravený a aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. „Samotní poslanci viackrát povedali, že by to malo ísť štandardným procesom, čo znamená, že by bol schválený až v júli,“ ozrejmil s tým, že dovtedy vláda nemá v rukách iný nástroj ako ústavný zákon o núdzovom stave. On sám by bol za to, aby sa nový zákon prijal čím skôr, ale nechce „parlamentu zasahovať do jeho rozhodnutí“.

So Sputnikom Slovensko čaká na maďarské laboratórium

Ruskou vakcínou Sputnik V sa na Slovensku začne očkovať vtedy, keď bude jasné, že je bezpečná a účinná, tvrdí Heger. „Pre nás je dôležité najmä to testovanie v maďarskom OMCL certifikovanom laboratóriu.,“ vyhlásil. Výsledky z Maďarska sú podľa premiéra kľúčové pre posúdenie, či bude privezená šarža vakcín „prepustená na používanie“. Maďarskému laboratóriu nemá dôvod nedôverovať, keďže je štandardne európsky certifikované.

Dodal, že ak bude potrebné, počká sa aj na vyjadrenie ruskej strany. Tá si v stredu (28. 4.) odviezla 600 ampuliek s vakcínou pre posúdenie vo vlastných laboratóriách. Premiér zároveň potvrdil, že zmluva o nákupe vakcíny bude zverejnená tak, ako to prisľúbil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO). „Sme transparentná vláda. V žiadnom prípade nebudeme nič skrývať a tutlať,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko