Na hlavný obsah

Od budúceho týždňa budú čierne už len dva okresy

Do bordovej fázy by sa celé Slovensko mohlo dostať od 19. apríla.

Pandemická situácia na Slovensku sa naďalej mierne zlepšuje. V čiernej fáze (štvrtý stupeň varovania) budú od pondelka 12. apríla už len dva okresy – Kysucké Nové Mesto a Poprad. Pribudnú aj dva okresy, ktoré sa dostanú do ružovej fázy (prvý stupeň varovania). Vďaka dobrým výsledkom sa v nej ocitnú Nové Zámky a Zlaté Moravce.

„Slovensko ako celok zostáva naďalej v čiernej farbe. Pod hranicou 3 000 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 sme už niekoľko dní, ak udržíme pozitívny vývoj poklesu v číslach, postupne sa Slovensko môže prepnúť do tzv. bordovej farby už 19. apríla,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva, ktoré o aktuálnej pandemickej situácii informovalo v utorok (6. 4.) večer.

Denné prírastky sú na úrovni z októbra

Ministerstvo uvádza, že pokračuje pozvoľný pokles počtu prípadov, ktorý sa začal prejavovať začiatkom marca. Aktuálny denný počet nových pozitívnych prípadov je na úrovni približne z minuloročného októbra. Rezort upozorňuje, že je potrebné opatrne interpretovať dáta získané počas sviatkov, keď sa prirodzene menej testovalo.

V dôsledku obmedzeného fungovania mimoriadnych odberových miest v čase Veľkej noci vláda prijala nariadenie, podľa ktorého antigénový či PCR test vykonaný od 1. do 4. apríla platí až do 11. apríla. Nové pravidlo sa týka aj miest, kde je inak potrebné preukázať sa testom nie starším ako 7 dní.

Regionálna charakteristika platná od 12. apríla 2021.Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Aktuálne platný zákaz vychádzania:

  • Zákaz vychádzania naďalej platí od 5:00 do 1:00.
  • Prísnejšie podmienky sú počas noci v čase od 20:00 do 1:00.  
  • Naďalej platia výnimky zo zákazu vychádzania. Na niektoré je potrebný negatívny test na COVID-19 (PCR alebo antigénový), časť výnimiek možno uplatniť aj bez testu.  
  • Do zamestnania môžu chodiť iba tí, ktorí prácu nemôžu vykonávať z domu.
  • Okrem negatívneho testu na COVID-19 je potrebné aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.
  • V čiernych a bordových okresoch platí test 7, v červených 14 a v ružových 21 dní.
  • Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac 7-dňový test i potvrdenie od zamestnávateľa bez ohľadu na zaradenie okresu.

Všetky aktuálne platné nariadenia nájdete na stránke ministerstva vnútra alebo si ich môžete prehľadne pozrieť vďaka aplikácii digitálny covidový automat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko