Na hlavný obsah

Od pondelka sa v niektorých okresoch upraví zákaz vychádzania

Viaceré opatrenia zostávajú v platnosti.

Od pondelka sa v niektorých okresoch upraví zákaz vychádzania
Na snímke ľudia v Medickej záhrade v Bratislave. Foto: TASR

Vláda prijala na stredajšom (28. 4.) večernom online rokovaní nové uznesenie, ktorým sa od pondelka (3. 5.) upravuje fungovanie v jednotlivých okresoch podľa zaradenia v covidovom automate. Od nasledujúceho týždňa bude na Slovensku 10 bordových okresov (III. stupeň varovania), 60 červených (II. stupeň varovania) a deväť ružových okresov (I. stupeň varovania).

Na fungovaní reštaurácií, ubytovacích zariadení, či fitnescentier sa vzhľadom na skoršie uvoľnenia opatrení nič nezmení. V platnosti zostáva aj prísnejší zákaz vychádzania, ktorý sa od štvrtka (29. 4.) posunie o hodinu neskôr a začne platiť od 21.00 h. Stále je zakázaná cesta do zahraničia za účelom rekreácie. Do práce bude naďalej potrebný test s platnosťou podľa farby okresu:

  • v bordových okresoch (III. stupeň varovania) negatívny test nie starší ako 7 dní,
  • v červených okresoch (II. stupeň varovania) negatívny test nie starší ako 14 dní,
  • v ružových okresoch (I. stupeň varovania) negatívny test starý maximálne 21 dní.

Zmena od pondelka nastane v zákaze vychádzania počas dňa. V ružových a červených okresoch (I. a II. stupeň varovania) by už podľa uznesenia nemal platiť zákaz vychádzania v čase od 05.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa s výnimkami, akými sú cesta do zamestnania či na nákup potravín. Aj v týchto okresoch ale zostáva v platnosti zákaz vychádzania od 21.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa.

Vláda tiež uznesením odporučila hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi , aby ponechal povinnosť nosiť respirátor FFP2 alebo N95/KN95 v obchodoch, hromadnej doprave aj interiéroch.

Uznesenie vlády SR by onlineeditori on Scribd

Núdzový stav sa predĺžil

Núdzový stav na Slovensku pokračuje aj naďalej. Vláda odsúhlasila jeho predĺženie od štvrtka o ďalších 30 dní, pôvodne sa mal skončiť v stredu 28. apríla. V zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny musí s jeho predĺžením ešte súhlasiť parlament, urobiť tak má do 20 dní od predĺženia.

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy minulý mesiac, keď odsúhlasil jeho predĺženie na 40 dní s účinnosťou od 20. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko