Na hlavný obsah

Poľský ústavný súd zatiaľ nerozhodol, či tamojšie právo stojí nad európskym

Sudkyňa odložila rozhodovanie na máj.

Poľský ústavný súd zatiaľ nerozhodol, či tamojšie právo stojí nad európskym
Na ilustračnej snímke dav pred prezidentským palácom vo Varšave s vlajkami Poľska a Európskej únie. Foto: TASR/AP

Poľský ústavný súd v stredu (28. 4.) odložil vynesenie rozhodnutia v otázke, či je v krajine nadradené poľské právo alebo právo Európskej únie (EÚ). Výsledok pritom môže ovplyvniť budúce vzťahy členskej krajiny únie so zvyškom bloku.

Euroskeptická sudkyňa Krystyna Pawlowicz, ktorá v minulosti označila vlajku EÚ za handru, mala podľa očakávania predniesť rozhodnutie päťčlenného tribunálu o otázke, či sú európske dohody v súlade s poľskou ústavou. Krátko po začatí pojednávania ho však odročila na 13. mája.

Súd, ktorý je zložený prevažne z nominantov poľskej konzervatívnej vládnucej strany, súhlasil s preskúmaním tejto otázky na žiadosť premiéra Mateusza Morawieckého. Ten o preskúmanie požiadal v marci, po tom, ako Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že európske právo je nadradené poľskej ústave. To nasledovalo po dlhotrvajúcom konflikte v súvislosti so zmenami v poľskom súdnictve, ktoré EÚ považuje za útok na jeho nezávislosť.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller uviedol, že očakával, že Ústavný súd rozhodne, že poľská ústava stojí nad európskym právom.

Bývalí sudcovia pritom v utorok (27. 4.) vyjadrili obavy, že proces môže byť krokom k možnému odchodu Poľska z EÚ. Zároveň tiež upozornili, že na rozhodnutí by sa nemala podieľať euroskeptička ako Pawlowicz. „Sudkyňa, ktorá ako aktívna politička opakovane a agresívne vyjadrovala negatívne postoje k Európskej únii a poľskému členstvu v únii, by nemala byť členkou tribunálu a už vôbec by nemala predsedať pojednávaniu,“ vyjadrili sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet