Na hlavný obsah

Prezidentka odvolala rektora STU Fikara

S odvolaním čakala niekoľko mesiacov.

Prezidentka odvolala rektora STU Fikara
Na snímke bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslav Fikar. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok (22. 4.) odvolala z funkcie rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslava Fikara. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hlava štátu sa Fikarovi poďakovala za jeho úsilie pri ochrane akademických slobôd a dobrého mena STU.

Strižinec priblížil, že prezidentská kancelária prijala rozhodnutie okresného súdu. Ten zamietol návrh predbežného opatrenia vo veci Fikarovho odvolania z funkcie rektora STU akademickým senátom školy. „Týmto rozhodnutím súdu sa zároveň odstránila okolnosť, ktorá mohla spôsobovať právnu neistotu pre naplnenie vôle akademického senátu,“ objasnil.

Akademický senát (AS) STU schválil návrh na odvolanie rektora Fikara ešte v októbri 2020, ministerstvo školstva ho obdržalo 2. novembra, potom posudzovalo jeho zákonnosť a následne návrh posunulo prezidentke. Dôvodom odvolávania rektora boli údajné manažérske zlyhania a prílišná medializácia diania na univerzite. Pri hlasovaní o jeho odvolaní bolo platných 42 hlasov. Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori.

Fikara dočasne zastúpi Moravčík

Miroslav Fikar rozhodnutie prezidentky akceptuje. „Dôvody, pre ktoré Akademický senát STU schválil moje odvolanie z funkcie rektora, naďalej považujem za neopodstatnené,“ uviedol

Podľa predsedu AS STU Mariana Peciara pre TASR poznamenal, že vykonaním aktu odvolania Fikara z funkcie rektora prezidentka v zmysle zákona naplnila rozhodnutie senátu ako vrcholného orgánu akademickej samosprávy univerzity. „Skončilo sa tak obdobie právneho vákua a vytvorili sa podmienky pre štandardné fungovanie univerzity,“ skonštatoval Peciar.

Do najbližšieho zasadnutia AS STU, ktoré je naplánované na pondelok 26. apríla, kde senát poverí zastupujúceho rektora, bude univerzitu zastupovať prvý prorektor Oliver Moravčík.

Fikar adresoval zamestnancom a študentom univerzity otvorený list, v ktorom konštatuje, že aj napriek skrátenému mandátu a komplikáciám, ktorým univerzita čelila pre dianie v jej internom i externom prostredí, sa za dva roky jeho pôsobenia vo funkcii rektora dokázala posunúť STU vpred. 
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko