Na hlavný obsah

Putin a Biden by sa mohli stretnúť v júni, uvádza kremeľský zdroj

Obaja prezidenti majú napriek rozbrojom aj veľa spoločných tém.

Putin a Biden by sa mohli stretnúť v júni, uvádza kremeľský zdroj
Na kombosnímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP, koláž RTVS

Samit ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického náprotivka Joea Bidena by sa mohol uskutočniť v júni. Uviedol to v nedeľu (25. 4.) kremeľský zdroj, ktorý citovali tlačové agentúry AFP, Reuters a TASS.

Biden v priebehu apríla navrhol ruskému lídrovi stretnutie medzi štyrmi očami na pozadí pretrvávajúceho napätia medzi oboma krajinami. Kremeľ naznačil, že vníma predmetnú ponuku pozitívne a rokuje s Washingtonom o prvotných krokoch.

Putinov hlavný poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov uviedol, že konečné rozhodnutie týkajúce sa avizovaného stretnutia ešte nepadlo, ale samit by sa mohol uskutočniť v júni.

„Jún sa spomína, dokonca aj konkrétne dátumy. Naše rozhodnutie však bude závisieť od množstva faktorov,“ povedal Ušakov – bývalý ruský veľvyslanec v USA – pre štátnu televíziu Rossija-1.

Stretnú sa zrejme na neutrálnej pôde

Júnové stretnutie by sa mohlo potenciálne kryť s Bidenovou plánovanou cestou do Británie na samit skupiny G7, ako aj na samit NATO v Bruseli. Biely dom uviedol, že akýkoľvek samit Biden-Putin sa pravdepodobne bude konať v neutrálnej európskej krajine. Záujem o usporiadanie tejto vrcholovej schôdzky lídrov svetových mocností prejavili napríklad Rakúsko a Fínsko.

Napätie medzi Moskvou a Washingtonom sa zhoršuje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, novými sankciami uvalenými na Rusko za kybernetické útoky a zasahovanie do volieb, ako aj za uväznenie opozičného kritika Alexeja Navaľného.

Rusko bolo v marci pobúrené, keď Biden počas interview prikývol na otázku, či je podľa neho Putin „vrah“.

Biden však opakovane vyhlásil, že aj keď bude voči Rusku tvrdý vzhľadom na akúkoľvek nepriateľskú politiku, usiluje sa tiež o spoluprácu tam, kde majú obe strany spoločné záujmy. To sa týka napríklad otázok šírenia jadrových zbraní, zmeny podnebia, iránskej jadrovej dohody, Severnej Kórey a podpory mieru a stability v Afganistane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet