Na hlavný obsah

Putin a Lukašenko budú v Moskve rokovať o vzájomnej spolupráci

Lukašenko chce s ruským prezidentom hovoriť aj o "určitých problémoch".

Putin a Lukašenko budú v Moskve rokovať o vzájomnej spolupráci
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský líder Alexandr Lukašenko počas stretnutia v Soči. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský náprotivok Alexandr Lukašenko sa dohodli, že sa onedlho stretnú v Moskve. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v piatok (16. 4.) oznámil, že schôdzka lídrov sa uskutoční 22. apríla, pričom hovoriť budú o vzájomnej spolupráci. „Dialóg je veľmi aktívny, v hre je množstvo spoločných projektov a plánov,“ uviedol Peskov.

Lukašenko povedal ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi, ktorý je na návšteve Bieloruska, že s Putinom hodlá rokovať aj o „určitých problémoch“. Rusko v uplynulých rokoch vyvíja na Bielorusko nátlak, aby podniklo kroky smerujúce k integrácii s cieľom upevniť dvadsaťročnú dohodu o vytvorení únie, ktorú však Lukašenko odmieta ako hrozbu pre suverenitu svojej krajiny.

Sedem mesiacov bezprecedentných pouličných protestov proti výsledkom vlaňajších prezidentských volieb v Bielorusku a z nich vyplývajúce západné sankcie postavili Lukašenka do obrannej pozície, v ktorej je viac odkázaný na Putinovu podporu.

Väčšie demonštrácie sa v Bielorusku po dlhšom čase konali vo štvrtok 25. marca pri príležitosti Dňa slobody, ktorý pripomína výročie vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky z marca 1918. Úrady oznámili vyše 200 zadržaných.

Samotný ruský líder je v ostatných mesiacov sám pod tlakom Západu v súvislosti s množstvom problémov vrátane zasahovania do amerických volieb, kybernetických útokov či otrávenia a uväznenia opozičného politika Alexeja Navaľného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet