Na hlavný obsah

Rusi v piatok ukončia vojenské cvičenia pri hraniciach s Ukrajinou

Vojaci podľa ministra obrany preukázali svoje obranné schopnosti.

Rusi v piatok ukončia vojenské cvičenia pri hraniciach s Ukrajinou
Ruská vojenská technika. Foto: SITA/AP

Rusko začne v piatok (23. 4.) odsun svojich vojakov z vojenského cvičenia neďaleko hraníc s Ukrajinou, kde ich posilnená prítomnosť zhoršila v uplynulých týždňoch napätie medzi Moskvou a Západom. Oznámil to vo štvrtok (22. 4.) ruský minister obrany Sergej Šojgu, informovala agentúra AFP.

„Jednotky preukázali svoje obranné schopnosti a rozhodol som sa ukončiť cvičenia v južnom a západnom vojenskom okruhu,“ uviedol šéf rezortu obrany. „Považujem ciele previerok pripravenosti za splnené,“ dodal s tým, že nariadil jednotkám zúčastneným na cvičeniach, aby začali v piatok s návratom z Krymu a zo západnej hranice Ruska na svoje stále základne.

Jeho oznámenie prišlo po tom, ako ruská armáda vo štvrtok uskutočnila rozsiahle manévre na Krymskom polostrove, na ktorých sa zúčastnili desiatky lodí, stovky bojových lietadiel a tisíce vojakov.

Manévre sa uskutočnili v čase, keď Ukrajina a jej západní spojenci vyjadrujú znepokojenie nad koncentráciou ruských vojsk pozdĺž hranice s Ukrajinou. Podľa USA a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sú počty vojakov na hranici najvyššie od roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet