Na hlavný obsah

Rusko začalo s veľkými manévrami v Čiernom mori a na anektovanom Kryme

Zúčastnia sa ich rôzne zložky armády.

Rusko začalo s veľkými manévrami v Čiernom mori a na anektovanom Kryme
Na snímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany, vidieť vozidlá ruskej armády počas vojenského cvičenia na anektovanom polostrove Krym. Foto: SITA/AP

Ruská armáda začala vo štvrtok 22. apríla rozsiahle vojenské cvičenie na Kryme a v Čiernom mori. Zúčastňuje sa na ňom viac ako 10 000 vojakov, k dispozícii majú vyše 1 200 kusov zbraní a vojenskej techniky a tiež desiatky vojenských lodí, informujú ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Podľa agentúry AP tým Moskva ukazuje silu v čase rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014, za čo Západ na Moskvu uvalil sankcie. Kyjev a západné krajiny v poslednom čase s obavami sledujú posilňovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.

Do cvičenia sa podľa ruského ministerstva obrany zapojili rôzne zložky armády, okrem iného tiež výsadkové vojsko či jednotky protivzdušnej obrany. Na manévre dorazil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý na ne dohliada. Pre cvičenie Rusko už skôr uzavrelo časť námorného a vo štvrtok tiež vzdušného priestoru v Čiernom mori okolo Krymu. Proti tomuto protestovali Ukrajina aj Spojené štáty.

Desaťtisíce ruských vojakov v pohraničí

Koncentrácia ruských síl na Kryme je len časťou väčšieho rozmiestnenia ruských vojakov v oblasti, podotkla agentúra Reuters. Kyjev už dlhší čas bije na poplach pre zvyšovanie počtu ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou.

Na snímke sprava náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov, ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba pred pár dňami uviedol, že Rusko bude mať čoskoro pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 120 000 vojakov, a vyzval Západ, aby proti Rusku zaviedol nové sektorové sankcie. Pentagón uviedol, že Rusko koncentrovalo v oblasti väčšie sily ako pred siedmimi rokmi.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell tento týždeň uviedol, že Rusko rozmiestnilo na Kryme a pri hraniciach Ukrajiny bezprecedentný počet – viac ako 100 000 vojakov – pre čo hrozí ďalšia eskalácia. Šéfovia diplomacií krajín Únie krajín Moskvu vyzvali na odvolanie vojakov a zníženie napätia.

Kremeľ hovorí o provokácii Západu

Moskva uvádza, že ide o vojenské cvičenie, ktoré sa o niekoľko týždňov ukončí, a ktoré nikoho neohrozuje. Naopak, hovorí o provokáciách zo strany západných krajín.

Situácia na východe Ukrajiny sa v poslednom čase vyostruje. Kyjev a proruskí separatisti na východe krajiny sa navzájom obviňujú z porušovania pokoja zbraní a čoraz častejších incidentov. Konflikt na východe Ukrajiny eskaloval po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo Krym a podporilo ozbrojené povstanie proruských separatistov na Donbase.

Západ odpovedal sankciami. Veľké boje na východe Ukrajiny utíchli po uzavretí mierových dohôd v Minsku vo februári 2015, no až doteraz sa žiadne prímerie nepodarilo úplne udržať a politické riešenie konfliktu sa prakticky nepohlo z miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet