Na hlavný obsah

Ruský Sputnik V sa bude vyrábať aj v Turecku

V krajine najviac očkovali látkou od čínskej firmy Sinovac.

Ruský Sputnik V sa bude vyrábať aj v Turecku
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú na ulici Istiklal, hlavnej obchodnej ulici v Istanbule. Foto: TASR/AP

Turecká farmaceutická spoločnosť Viscoran ILAC sa v pondelok (26. 4.) dohodla na výrobe ruskej vakcíny Sputnik V vo svojich závodoch. Výroba by mala začať v priebehu niekoľkých mesiacov, uviedla spoločnosť v spoločnom vyhlásení s Ruským fondom priamych investícií (RDIF). Ruskú očkovaciu látku by v Turecku mohli vyrábať aj ďalšie firmy.

Zapojenie ruskej vakcíny do tureckej očkovacej kampane ohlásil minulý týždeň minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Turecko, ktoré má asi 83 miliónov obyvateľov, podalo zhruba 20 milión dávok vakcín proti koronavírusu. V prevažnej väčšine išlo o látku od čínskej firmy Sinovac a v menšej miere o očkovaciu látku konzorcia Pfizer/BioNTech. O licencii na výrobu vakcín rokuje Ankara aj s Berlínom.

Firma nezverejnila predpokladaný objem výroby. Uviedla však, že turecká výroba má pokryť domácu spotrebu i zahraničný dopyt.

Turecká vláda v pondelok prerokuje ďalšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu. „Na programe rokovania bude aj celková uzávera,“ uviedol pre agentúru Reuters vládny zdroj. V prvej polovici apríla Turecko zaznamenalo výrazné zrýchlenie šírenia koronavírusu, dôsledkom čoho vláda prijala sprísnenie obmedzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet