Na hlavný obsah

Stiahnite svoje vojská, vyzvali Rusov Zelenskyj, Macron a Merkelová

Ukrajinský prezident je pripravený aj na štvorstranné rokovania.

Stiahnite svoje vojská, vyzvali Rusov Zelenskyj, Macron a Merkelová
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo). Foto: TASR/AP

Prezidenti Francúzska Emmanuel Macron a Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj i nemecká kancelárka Angela Merkelová po spoločnom piatkovom (16. 4.) rokovaní vyzvali Rusko, aby stiahlo svoje vojská z ukrajinských hraníc a z obsadeného ukrajinského polostrova Krymu.

K zmierneniu napätia v ukrajinsko-ruských vzťahoch by podľa Zelenského mohlo prispieť aj rokovanie medzi prezidentom USA Joem Bidenom a hlavou Ruskej federácie Vladimirom Putinom. Na týchto rokovaniach by podľa ukrajinskej hlavy štátu mal byť ale prítomný aj zástupca jeho krajiny, napísala agentúra Reuters.

Zelenskyj je pripravený aj na štvorstranné rokovania o situácii na Ukrajine, na ktorých by sa zúčastnilo aj Francúzsko, Nemecko a Rusko. „Chcel by som, aby sme sa na rokovaniach zúčastnili všetci štyria,“ uviedol po diskusii s Macronom v Paríži, ku ktorej sa pripojila na diaľku aj Merkelová. Riešiť by sa podľa neho mala „bezpečnostná situácia na východe Ukrajiny a ukončenie okupácie našich území.“

„Vyzývame na stiahnutie týchto síl v snahe o deeskaláciu,“ píše sa vo vyhlásení Berlína. Zelenskyj podľa Reuters v Paríži tiež rokoval o vstupe Ukrajiny do NATO. Uviedol, že cítil podporu zo strany Francúzska.

Už na začiatku apríla požiadal ukrajinský prezident generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga o urýchlenie vstupu Ukrajiny do NATO. Kremeľ vtedy okamžite varoval, že členstvo by zhoršilo konflikt na východe Ukrajiny. Zelenskyj je však presvedčený, že plán vstupu krajiny do NATO bude pre Rusko jasným signálom a je tiež jedinou cestou, ako ukončiť konflikt v Donbase, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v pondelok (12. 4.) uviedlo, že Rusko odmietlo pokusy Kyjeva začať rokovať pre sústreďovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet