Na hlavný obsah

Súdna rada vybrala deväť kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu

Vo verejnom vypočutí uspela len necelá tretina.

Súdna rada vybrala deväť kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu
Na snímke rokovanie Súdnej rady SR v septembri pred zavedením prísnych pandemických opatrení, ktoré umožňujú iba online zasadnutia. Foto: TASR

Vo verejnom vypočutí kandidátov na sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR uspelo deväť uchádzačov. Súdna rada SR ich navrhne prezidentke Zuzane Čaputovej na vymenovanie až po tom, čo rozhodne, že spĺňajú predpoklady sudcovskej spôsobilosti. O výsledkoch hlasovania súdnej rady informoval jej predseda Ján Mazák.

Súdna rada vypočúvala 30 kandidátov. Obsadiť potrebuje 29 miest sudcov NSS a jednu predsednícku pozíciu. Úspešnými sa stali tí kandidáti, za ktorých hlasovalo najmenej desať členov súdnej rady.

Výberové konanie na sudcov nového súdu pozostáva z verejného vypočutia pred súdnou radou, ktorá je v tomto prípade výberovou komisiou, a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti. Kandidátov, ktorí uspejú v celom výberovom konaní a nie sú sudcami, bude musieť ešte vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. U kandidátov, ktorí sú už sudcami rôznych stupňov, je situácia pomerne nejasná.

„Stávajú sa totiž sudcami nového najvyššieho súdneho orgánu, a preto by malo existovať rozhodnutie, ktoré ich tam preloží alebo pridelí. Súdna rada to nemôže urobiť, lebo súdna rada ako výberová komisia navrhuje len kandidátov. Nemá kompetenciu prideliť alebo preložiť týchto kandidátov, ktorí sú sudcami rovno na Najvyšší správny súd SR,“ spresnil Mazák.

Predseda súdnej rady vyhlásil už aj druhé kolo výberového konania. Prihlásilo sa doň 14 uchádzačov, z toho sú siedmi sudcami správneho kolégia NS SR. Uskutočniť sa má v máji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko